Companii

CEO Xella: Este supracapacitate, insa din 2011 piata isi va reveni

14.04.2010, 23:12 180

Jan Buck-Emden, CEO-ul Xella, cel mai mare producator de BCA dinlume, afirma ca grupul german pe care il conduce va continua sa seextinda in urmatorii doi-trei ani pe piata romaneasca prinachizitii sau investitii proprii, pentru ca incepand din 2011 piataconstructiilor isi va reveni.

"In prezent in Europa de Est si implicit in Romania exista osupracapacitate de productie de BCA, din cauza scaderii cererii,insa credem in piata din Romania si credem ca revenirea sectoruluiconstructiilor va incepe in 2011 din cauza deficitului major delocuinte de pe aceasta piata", afirma Buck-Emden, care a fostprezent ieri la deschiderea primei fabrici a grupului Xella pepiata romaneasca.

Germanii au investit 32 mil. euro intr-o fabrica de BCA (betoncelular autoclavizat) cu o capacitate de productie de 400.000 demetri cubi/an in localitatea Paulesti, judetul Prahova.

"Am luat decizia de a construi fabrica inca de dinainte de crizasi aceasta decizie ne va crea un avantaj pentru momentul in carecererea va reveni. Chiar daca in 2008 compania a fost preluata defonduri de investitii, nu am renuntat la niciun proiect care era inderulare", explica Buck-Emden.

Grupul Xella a fost preluat in 2008 de catre fondurile deinvestitii Goldman Sachs Capital Partners si PAI Partners de lagrupul german Haniel. Germanii au construit in perioada 2009-2010in Bosnia-Hertegovina, Romania, Rusia si China.

Xella Ro, subsidiara locala a grupului, estimeaza ca pana lasfarsitul anului va comercializa aproximativ 285.000 de metri cubide BCA, insemnand o cota de piata estimativa de 13% pe segmentul deBCA si 7% pe cel de zidarie, fara a preciza si evolutiabusinessului in valoare.

"Incepand cu luna martie am livrat deja primele blocuri dezidarie YTONG produse la Paulesti... Ne dorim ca in 2010 sa putemcreste constant, de la luna la luna, urmand ca in 2011, daca piatane permite, sa functionam la capacitate maxima", a declarat MariusDragne, marketing manager al Xella Baustoffe South-East Europe.Acesta este sustinut de directorul comercial Marian Raducanu, careafirma ca de la deschiderea fabricii stocul acumulat in perioadaianuarie - decembrie a fost vandut foarte rapid, iar productiazilnica este depasita de ritmul vanzarilor.

"In perioada urmatoare va trebui sa introducem si al treileaschimb", sustine Raducanu. Xella Ro are in prezent 65 de angajati,dintre care 35 lucreaza la fabrica de langa Ploiesti.

In paralel cu productia locala, pentru eficientizarea logisticasi a costurilor finale, compania va continua sa importe produse dinUngaria (Gyongyos) si Bulgaria (Sofia si Dobrici).

"Prioritatea a fost deschiderea acestei fabrici, este posibil saconstruim o a doua unitate, dar si ca un producator local sa nepuna la dispozitie o fabrica pe care sa o cumparam. Vrem sa nedezvoltam prezenta in aceasta tara", a declarat intr-o conferintade presa Jan Buck-Emden, directorul general executiv al grupuluiXella.

El a adaugat ca in cazul in care fabrica este conforma din punctde vedere tehnic si are o localizare avantajoasa, achizitia arputea fi realizata in urmatorii doi ani, fara a preciza care estebugetul de achizitii al companiei pe termen mediu.

Grupul Xella a inregistrat anul trecut vanzari de 1,2 miliardede euro, din care vanzarile in volum din Europa de Est reprezintaaproape jumatate din totalul businessului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO