Companii

Cinci manageri au plecat din imobiliare in primele doua luni ale anului. Incotro se indreapta?

Cinci manageri au plecat din imobiliare in primele doua luni ale anului. Incotro se indreapta?
04.03.2010, 23:18 202

Lista plecarilor a fost deschisa de Ioana Momiceanu, fostulgeneral manager al firmei de consultanta si brokeraj imobiliar BNPParibas Real Estate, care i-a lasat loc lui Edit Vesser laconducerea firmei franceze.

Ulterior, Radu Merica a anuntat ca isi va incheia colaborarea cugermanii de la ECE, in timp ce israelianul Reuven Havar a decis deasemenea sa plece de la conducerea AFI Europe, proprietarulmallului Cotroceni Park din Bucuresti.

Cele mai recente doua plecari au avut loc in cadrul a douadintre cele mai agresive companii din imobiliare in perioada2006-2008, respectiv Immoeast si RED Management Capital.

De la austrieci a plecat Edgar Rosenmayr, directorul operationalal Immoeast si unul dintre oamenii-cheie ai companiei in campaniade achizitii de pe piata locala, in timp ce Teodor Pop a renuntatla statutul de actionar si managing partner al firmei RED dupa ocolaborare de aproape cinci ani.

"In imobiliare nu sunt in prezent multe pozitii disponibilepentru a se muta, cel putin nu la nivel de general manager, pesalariile cu care executivii din imobiliare erau obisnuiti.Avantajati sunt cei care au intrat in imobiliare venind din alteindustrii, astfel ca acum pot reveni la activitatea initiala. Altiipot face in perioada aceasta un MBA si sa se specializeze in alteindustrii, chiar daca este posibil sa nu primeasca pozitii degeneral manager din start", a comentat Ulrik Rasmussen, partener incadrul firmei Pedersen & Partners, unul dintre cei mai activirecruiteri in zona de management din real estate.

Incotro spun managerii ca merg

Radu Merica, cel care a condus si holdingul omului de afaceriIon Tiriac la inceputul anilor 2000, aprecia ca "un an, doi nu semai pot castiga bani din imobiliare", astfel ca se gandeste sa seconcentreze asupra unui alt domeniu de activitate, urmand ca indecursul acestei luni sa ia o decizie.

In ceea ce o priveste pe Ioana Momiceanu, in piata imobiliaracircula informatii ca in primavara acestui an ar putea acceptaoferta unei alte firme de consultanta pentru o pozitie de directoral departamentului de investitii.

Teodor Pop, manager care a intrat in imobiliare dupa o perioadade sapte ani petrecuta in industria cosmeticelor, intentioneaza saramana in continuare in real estate, domeniu in care ar putea atacaextremele segmentului rezidential, respectiv locuinte de lux saufoarte ieftine.

Reuven Havar, cel care a dezvoltat cel mai scump mall dinRomania - Cotroceni Park - spune ca a strans pana la 61 de anisuficienti bani pentru a putea trai linistit restul vietii inresedinta sa din Caesarea (un orasel din Israel de pe coastaMediteranei, veche provincie romana), dar cauta in continuareprovocari in imobiliare.

"Am gasit o companie care poate sa imi ofere pozitia pe caremi-o doresc, astfel incat sa pot stabili strategia de investitiisfatuindu-ma direct cu proprietarul. Ramane ca acesta sa isicreasca in aceasta perioada participatia in companie astfel incatsa poata schimba managementul", a declarat Havar, care spune ca arputea continua sa activeze si in Romania.

In ceea ce priveste situatia lui Edgar Rosenmayr, managerulImmoeast isi avea biroul la Viena, de unde coordona cea mai mareparte a investitiilor fondului in Romania. Reprezentantii Immoeastnu au precizat viitoarea destinatie a executivului austriac.

Din imobiliare, la filme documentare

Ca urmare a reducerii volumului de activitate din piataimobiliara, managerii au inceput sa migreze inca de anul trecut,dar putine sunt cazurile in care acestia au ales sa schimbedomeniul de activitate.

Una dintre putinele exceptii a fost reprezentata de Attila Peli,unul dintre cei mai experimentati brokeri pe terenuri, care a decissa plece de la firma de consultanta Colliers pentru a porni oafacere in industria filmelor documentare.

Pe de alta parte, unii expati au decis sa se intoarca in tarilede provenienta, cum s-a intamplat in cazul lui Charles Krick,fostul managing director al Jones Lang LaSalle, care s-a intors inStatele Unite, in timp ce Jerome Spanek a plecat de la conducerealocala a AEW Europe (proprietarul America House si European RetailPark Targu Mures) pentru a se intoarce in Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO