Companii

Credit la usa cu o dobanda de 100% pe an

07.06.2006, 00:00 27

O firma din Anglia vine cu un sistem nou de imprumut, incercand sa atraga clientii care sunt respinsi de banci. Dar si pretul este mare.

Provident Financial Romania, o societate financiara nebancara, aparuta la finele lunii aprilie, a identificat o noua nisa pe piata creditului de consum: creditul mic, acordat la domiciliu, pe termen scurt si cu dobanda de 50% pe 6 luni.

Compania este sucursala de pe piata locala a grupului Provident Financial din Marea Britanie, care a mobilizat o investitie de aproape 4,4 mil. euro (3 mil. lire sterline) pentru a lansa creditul la domiciliu, in valoare de 600 de lei, pe o perioada de 6 luni (26 de saptamani) si suma totala de returnat de 901 lei, in rate saptamanale de cate 34,6 lei.

Desi reprezentantii companiei nu au dorit sa precizeze targetul de clienti pentru 2006, daca trei sferturi din investitia initiala ar fi folosita pentru acordarea de credite, rezulta ca aproape 20.000 de romani ar putea beneficia de aceasta solutie de finantare anul acesta.

Cat despre dobanda acestui credit, ea se ridica, practic, la 50% pentru sase luni si 100% pe an, desi ea nu este considerata importanta de catre doritorii acestui tip de finantare, sustin cei de la Provident Financial Romania. Spre comparatie, dobanda medie la creditele de consum in lei acordate de banci pentru persoanele fizice pe o perioada de sase luni variaza intre 14% si 20%, conform datelor Bancii Nationale.

"In Romania, dobanzi de 100% nu mai sunt sustenabile de foarte multa vreme. Acum se lucreaza cu dobanzi la credite care au coborat la o singura cifra inclusiv la lei", comenteaza Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.

"Pentru clientii nostri, nu dobanda este cea care conteaza, ci costul efectiv al creditului", a declarat Stephen Rice, directorul general al Provident Financial Romania. "Le spunem foarte clar si de la inceput clientilor nostri cat pot primi imprumut, ce perioada de plata au si cat trebuie sa restituie", spune Rice.

Evident, grupul britanic nu-si permite sa practice o asemenea dobanda la Londra. Ramane de vazut daca piata va inghiti o asemenea oferta, acceptand sa plateasca un cost atat de mare doar pentru ca Provident isi scuteste clientii de birocratia clasica si de drumul la banca. Daca piata va respinge costul ridicat, probabil ca firma va reduce in timp dobanda.

Credite chiar mai mici, pornind de la 400 de lei noi, ofera de trei ani o alta firma de servicii financiare nebancare - CitiFinancial, filiala a Citibank. Si in cazul acesteia dobanzile sunt peste nivelul pietei bancare, firma remarcandu-se printr-o totala lipsa de transparenta in conditiile in care nu a comunicat niciodata in media dobanzile practicate, soldul creditelor acordate ori numarul de clienti.

Deocamdata, doar bucurestenii au acces la oferta de finantare a Provident, firma urmand sa aiba trei sucursale in Capitala pana la finele anului (fata de una singura in prezent) si sa se extinda in alte orase abia incepand cu 2007.

Clientul trebuie sa dovedeasca o sursa de venit (salariu, pensie sau alte venituri) si ca este proprietarul imobilului unde a fost vizitat, apoi semneaza contractul de creditare si primeste 600 de lei cash, in maximum 48 de ore de la apel, urmand sa restituie 901 lei in rate saptamanale sau lunare, tot la domiciliul sau. Pentru anul acesta, creditul de 600 de lei este singurul produs oferit de Provident, urmand ca in 2007 clientii solvabili sa poata contracta si un credit de 800 de lei, returnabil in 39 de saptamani.

Formalitatile de creditare nu necesita nicio garantie si niciun girant, procedurile si birocratia fiind simplificate de contractul de creditare si deservirea clientului la domiciliu atat pentru acordarea creditului, cat si pentru rambursarea acestuia. Daca plata creditului de catre client intarzie, compania reesaloneaza rambursarea si nu prevede penalitati sau alte costuri ascunse, dar agentul consiliaza clientul in legatura cu metodele posibile de returnare a creditului.

Provident a ales sa intre pe piata romaneasca in urma unui studiu, spun reprezentantii companiei.

"Rezultatele cercetarii au aratat ca exista o cerere semnificativa pentru acest produs, iar serviciul la domiciliu si plata saptamanala a ratelor sunt bine primite de catre potentialii clienti", spune Stephen Rice.

Conform acestuia, clientii minicreditului Provident folosesc de obicei banii pentru cumpararea de haine, mici obiecte de gospodarie, decoratiuni sau mici imbunatatiri ale locuintei, sau chiar pentru ocazii speciale, cum ar fi sarbatorile sau vacantele.

Grupul britanic Provident Financial, specializat in acordarea de credite de consum la domiciliul clientului, activeaza, pe langa Marea Britanie, si in Polonia si Cehia (unde a intrat in 1997) si in Ungaria, Slovacia si Mexic.

Numarul de clienti activi (aflati in perioada de finantare) ai grupului Provident se ridica la 1,78 milioane de persoane, iar profitul brut (impozabil) aferent anului 2005 la nivelul grupului este de 74,7 milioane de euro.

mihai.bobocea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO