Companii

Creditul ipotecar mareste si cererea de gresie si faianta

17.07.2003, 00:00 24

Compania Delta Distribution, unul dintre principalii jucatori pe piata materialelor de constructii pentru amenajari interioare, estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de circa 21,5 milioane dolari, in crestere cu 20% fata de anul precedent.
"Firma detine o cota de 17% din piata materialelor pentru finisari interioare, piata care include placile ceramice - gresie, faianta si obiecte sanitare - lavoare, cazi, chiuvete etc, estimata la circa 100 mil. $, pe baza datelor furnizate de Institutul National de Statistica", a declarat Cristian Halmajan, director de marketing al Delta Distribution.
El apreciaza ca piata va creste, la randul ei, in acest an cu 20-25%, in conditiile in care si constructiile vor cunoaste o dezvoltare importanta. "Principalul motor va fi creditul ipotecar, care va determina mai multi oameni sa-si construiasca sau sa-si renoveze casele", a spus reprezentantul Delta Distribution.
Firma detine o retea de 17 magazine, situate in 14 orase, a caror suprafata medie este de 200 de metri patrati. In acest an, Delta Distribution va mai deschide un magazin in Bucuresti, unde detine deja doua.
"Politica companiei vizeaza mai putin cresterea numarului de magazine, cat o segmentare a grupurilor de consumatori tinta - clienti cu venituri medii si peste medie, dar si clienti cu venituri mici, adresandu-ne in acelasi timp si profesionistilor, precum arhitecti si firme de constructii. De altfel, prin cele 17 unitati acoperim circa 80% din segmentul de clienti vizat", a afirmat directorul de marketing al Delta Distribution.
Compania comercializeaza in magazinele sale 12 categorii de produse, dintre care cele mai importante sunt gresia si faianta si obiectele sanitare. Potrivit reprezentantului Delta Distribution, principalii competitori ai companiei sunt producatorii autohtoni Sanex Cluj-Napoca si Cesarom Bucuresti.
"Prin preturile practicate, acesti furnizori se adreseaza consumatorilor cu venituri salariale sub medie. Vom aborda si noi acest segment de clienti intrucat piata Uniunii Europene este saturata, iar principalii exportatori, firme din Italia si Spania, se confrunta cu o supraproductie, fapt ce ne permite sa obtinem preturi mai scazute", a declarat Halmajan.
Compania are si o activitate de distributie a produselor importate. "Detinem o cota de 35-37% din importurile de materiale de amenajari, iar produsele sunt livrate catre o retea de 200 de distribuitori", a mai spus oficialul Delta.
In privinta planurilor de viitor, Halmajan a spus ca exista intentia la nivelul conducerii Delta Distribution de a investi, alaturi de un partener extern, intr-o linie de productie pentru materiale de finisaj.
"Cuantumul investitiei, care ar putea fi demarata in 2004 in apropierea Capitalei, s-ar putea ridica la doua milioane de dolari. Pana in prezent nu s-a luat nici o hotarare in acest sens, intrucat Delta este o afacere in crestere, iar o asemenea investitie ar putea bloca alte directii de dezvoltare comerciala a companiei", a mai spus Halmajan.
Delta Distribution a fost infiintata in 1996, are capital integral romanesc, iar numarul angajatilor se ridica la 380. Compania face parte dintr-un grup mai mare care include alte doua companii: Delta Wood (o fabrica de mobilier din lemn masiv pentru bai si buicatarii situata in Piatra Neamt) si Delta THS (productie de cazi si cabine de hidromasaj in Bucuresti).
In plus, Delta dispune de 11 depozite proprii cu o suprafata totala de peste 10.000 de metri patrati si o retea proprie de transport, alcatuita din 46 de camioane.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO