Companii

Cu 1,2 mil. euro, Sindan incepe relocarea operatiunilor

08.03.2005, 00:00 17

Compania Sindan, liderul pietei romanesti in productia si distributia medicamentelor oncologice, a finalizat o investitie de 1,2 milioane de euro intr-un spatiu nou de birouri si depozite, prima etapa a unui proces mai amplu de extindere a operatiunilor.


Noul centru al operatiunilor Sindan va cuprinde facilitati de productie si depozitare, certificate conform normelor GMP (Good Manufacturing Practice), in timp ce sediul ocupat pana in prezent de companie va fi transformat in Centrul de Cercetare Avansata Sindan.


"Am inceput cu spatiile de depozitare pentru ca nu dorim ca procesul de expansiune sa afecteze ritmicitatea livrarilor de medicamente. Relocarea va incepe numai dupa asigurarea stocurilor pentru acoperirea perioadei de tranzitie", a afirmat Aurel Tudose, director general al Sindan. Noua fabrica va permite dublarea spatiilor de productie si modernizarea fluxului tehnologic, a mai precizat el.


Prima etapa a proiectului a reprezentat finalizarea spatiilor pentru birouri, ce totalizeaza o suprafata de 1.300 de metri patrati de birouri clasa A, spatiile de depozitare acoperind o suprafata similara. Din luna aprilie, compania va incepe amenajarea spatiilor de productie, operatiune ce va fi finalizata in cursul anului 2006. Costurile totale ale proiectului vor depasi cu mult etapa initiala, insa reprezentantii Sindan nu au precizat valoarea exacta a acestora.


"Extinderea era necesara din doua motive: intentionam sa crestem puternic nivelul productiei, pe masura ce ne consolidam prezenta pe pietele externe si, pe de alta parte, dorim sa investim mai mult in cercetare si in formarea personalului calificat", a mai spus Tudose.


In prezent, Sindan exporta pe pietele din Polonia, Slovacia si Republica Ceha. De curand, compania a primit acordul autoritatii britanice din industria farmaceutica pentru a incepe exportul si pe pietele din Europa de Vest.


Anul trecut, Sindan a avut vanzari totale de aproximativ 60 de milioane de euro, din care exporturile au reprezentat 2,6 milioane de euro. Pentru anul in curs, producatorul roman preconizeaza cresterea cifrei de afaceri cu aproximativ 15%, in conditiile majorarii sustinute a exporturilor.


Cota de piata a Sindan este de aproximativ 88%, pe segmentul pe care compania este prezenta, in conditiile in care 55% din necesitatile interne de consum sunt acoperite din productia autohtona, conform propriilor estimari.


Piata produselor oncologice este strans legata de fondurile alocate de autoritati pentru programele nationale. Anul trecut, pentru oncologie au fost alocate aproximativ 47 de milioane de euro (1.900 mld. lei), anul acesta fondurile ridicandu-se la 57 milioane de euro (2.100 mld. lei).


Producatorul roman de oncologice a incheiat, de curand, un parteneriat cu gigantul american Eli Lilly, companie cu vanzari totale de peste 12,5 miliarde de dolari in 2003, parteneriat ce prevede productia in Romania a unei variante a top-seller-ului Gemzar. alexandru.cerchez@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO