Companii

Cu gazul oprit, producatorii de ingrasaminte acumuleaza pierderi de milioane de euro

03.02.2006, 20:17 31

Producatorii de ingrasaminte chimice au inregistrat pierderi importante dupa oprirea productiei in urma cu circa doua saptamani, determinata de sistarea furnizarii de gaze catre marii consumatori industriali. Chiar daca vremea s-a incalzit, iar Dispeceratul National de Gaze Naturale a anuntat inca de la sfarsitul saptamanii trecute restabilirea alimentarii cu gaze naturale la parametri normali de furnizare si siguranta in toata tara, alimentarea cu gaze a combinatelor chimice nu a fost inca reluata.

Autoritatile spun ca livrarile catre acestia urmeaza sa fie reluate la parametrii contractuali dupa revenirea presiunii optime la importurile din Federatia Rusa.

Intre timp, combinatul Azomures Targu-Mures a anuntat pierderi de cateva milioane de dolari din cauza opririi partiale a productiei.

Incepand de ieri, a fost oprita si instalatia de productie melamina, ultima care mai functiona in combinat. Reprezentantii Azomures au aratat ca daca situatia va continua combinatul va inregistra pierderi irecuperabile, iar agricultura romaneasca se va confrunta in primavara cu o criza a ingrasamintelor chimice.

"Nu intelegem de ce Dispeceratul National de Gaze Naturale Bucuresti nu ne furnizeaza gazele necesare productiei de ingrasaminte, in conditiile in care Azomures are contract pentru furnizarea gazului, care a si fost achitat in avans pe luna ianuarie.

In plus, societatea a contractat deja gazul necesar si pentru prima jumatate a lunii februarie, iar furnizorul de gaze a nominalizat Dispeceratului National de Gaze cantitatile destinate consumului la capacitate la Azomures.

Gazele necesare nu le primim insa nici la aceasta ora", se arata intr-un comunicat al conducerii combinatului transmis Bursei de Valori.

Combinatul Amonil Slobozia inregistreaza, de asemenea, pierderi care se ridica la aproximativ un milion de dolari. Reprezentantii societatii spun ca alimentarea cu gaze nu va fi reluata pana saptamana viitoare.

"Pierderile determinate de oprirea productiei se ridica la circa un milion de dolari, luand in calcul si pierderile cu oprirea si repornirea instalatiilor. Practic, la repornire doua zile nu se produce nimic, gazul fiind ars pentru aducerea instalatiilor la temperatura optima", a declarat Victor Dobrescu, directorul general al Amonil.

In plus, producatorii de ingrasaminte ar putea plati penalitati catre clienti, din cauza intarzierii livrarilor. "Daca aveam productia intrerupta timp de 3-4 zile sau chiar o saptamana puteam invoca forta majora, insa doua saptamani sunt deja prea mult, iar clientii ar putea cere penalitati", a aratat Dobrescu.

Actiunile Amonil au inchis sedinta de ieri la cotatia de 0,0908 lei/actiune, in crestere cu 1,8% fata de ziua precedenta, in timp ce titlurile Azomures s-au depreciat ieri cu peste 3%, inchizand la pretul de 0,42 lei/actiune.

Combinatele Doljchim din Craiova si Turnu din Turnu Magurele au fost si ele afectate de sistarea livrarilor de gaze.

Petrom, care controleaza combinatul Doljchim, a hotarat inchiderea temporara a combinatului, pentru a suplimenta livrarile de gaze naturale pe piata interna cu circa 3 milioane de metri cubi pe zi. Alimentarea cu gaze a combinatului urmeaza sa fie reluata in zilele urmatoare, conform unor surse din piata.

In ultimul an, producatorii de ingrasaminte chimice s-au confruntat cu probleme, atat Azomures, cat si Amonil intrerupandu-si productia pe parcursul lui 2005 din cauza cresterii pretului la gazele naturale.

Consumul intern de ingrasaminte chimice s-a redus mult in ultimii ani, din cauza situatiei dificile a producatorilor agricoli, iar exporturile au devenit din ce in ce mai putin rentabile din cauza cresterii costurilor de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO