Companii

Cum a ajuns o familie de antreprenori din Bacău să se lupte pe piaţa de îngrăşăminte şi agricultură cu traderi gigantici la treisprezece ani de la prima factură

Cum a ajuns o familie de antreprenori din Bacău să se lupte pe piaţa de îngrăşăminte şi agricultură cu traderi gigantici la treisprezece ani de la prima factură

Autor: Gabriel Razi

05.12.2011, 11:14 5631

Totul a început ca o afacere de apartament, cu un telefon, o secretară şi un şofer. Acum businessul este condus de fiul antreprenorului, care a ajuns să se "lupte" cu giganţi precum Agricover, Cargill sau Toepfer. Cum au reuşit însă să dezvolte businessul?

"Tatăl meu Mihai Grigoriu a început afac erea pentru că atunci când a ieşit la pensie avea 55 de ani, şi la vârsta asta nu prea ai cum să stai toată ziua acasă. Prima afacere a fost cea cu îngrăşăminte. Cumpăram îngrăşăminte de la Interagro şi vindeam clienţilor pe care tatăl meu îi cunoştea deja de la combinat", spune Cătălin Grigoriu (34 de ani), director general al Comfert Bacău, unul dintre cei mai mari traderi de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe pentru agricultură de pe piaţa locală.

Cătălin Grigoriu spune că se află la conducerea companiei din 2002, moment în care s-a întors de la studii din Canada, unde a obţinut o diplomă în finanţe.

"Nu aveam nicio legătură cu industria îngrăşămintelor. Totul a fost la început ca un hobby. Am venit în luna august 2002 din străinătate şi pentru că eram plin de entuziasm am început să lucrez alături de tatăl meu." La acel moment rulajele anuale nu depăşeau însă două milioane de euro. Businessul a început să crească însă odată ce Confert a reuşit să facă prima sa achiziţie.


Prima achiziţie - un depozit de 1,5 mil. euro

"Am avut un depozit lângă Roman însă prima achiziţie importantă pe care am făcut-o au fost capacităţile de depozitare ale firmei Agrosem Galaţi pe care le-am cumpărat de la Semrom Moldova. Am plătit în 2004 cam 1,5 milioane de dolari, mi-a tremurat mâna când am semnat actele. Am modernizat acum aproape toată capacitatea de stocare pe care o aveau ei." Capacitatea silozurilor de la Galaţi se ridică la 4.000 de tone de produse agricole, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Achiziţia s-a văzut însă în rezultatele companiei de anul următor, astfel că la sfârşitul anului 2005 rulajele au ajuns la aproape 9 milioane de euro.


Capacitate de stocare de 70.000 de tone de îngrăşăminte şi cereale

În prezent, la şapte ani de la prima achiziţie, Comfert deţine capacităţi de stocare a cerealelor şi îngrăşămintelor de 70.000 de tone în Galaţi, Iaşi, Neamţ, dar şi Călăraşi sau Olt.

"Investiţiile totale pe care le-am făcut în companie se ridică la 15-20 de milioane de euro." Mai mult, Comfert a ajuns ca în acest an să aibă în baza de date a clienţilor aproximativ 2.000 de fermieri români, care exploatează fiecare între 50 şi 1.000 de hectare de teren. "Noi ţintim fermele de până la 4.000 de hectare, însă în medie clienţii noştri au ferme de 700-800 de hectare de teren."


A ajuns fără să vrea şi trader de cereale

Comfert a început de câţiva ani să primească cereale în schimbul pesticidelor şi îngrăşămintelor de la fermieri pentru că aceasta a fost singura cale prin care compania reuşeşte să recupereze contravaloarea produselor livrate.

"Am început să achiziţionăm şi cereale în schimbul fertilizatorilor şi îngrăşămintelor. În momentul în care semnam un contract cu un fermier, în oglindă semnam şi contracte cu traderii mari de cereale. Aşteptam uneori plata şi câteva luni, distribuitorii de inputuri (îngrăşăminte şi pesticide - n.red.) sunt ultimii pe listă când vine vorba de plăţile făcute de fermieri".

În prezent circa o pătrime din cifra de afaceri a companiei vine din acest segment de business. Restul de 75% se împart în mod egal între afacerile cu pesticide şi cele cu îngrăşăminte, aceste două linii fiind şi "motoarele" afacerii în condiţiile în care businessul cu cereale "este unul cu profit zero".


Optimism maxim în acest an

Cătălin Grigoriu estimează că firma sa va încheia anul cu afaceri de 80 de milioane de euro, în condiţiile în care anul trecut rulajele sau oprit la 37,5 milioane de euro. "Creşterea a venit pentru că ne-am extins teritorial, am angajat oameni. Din 2008 până acum am angajat 30 de oameni de vânzări şi am ajuns la un total de peste 200 de angajaţi. Piaţa nu s-a dublat însă, am câştigat noi cotă de piaţă".

Extinderea a venit, spune antreprenorul, ca urmare a crizei, care l-a obligat să se extindă în afara Moldovei în căutarea de fermieri dispuşi să cumpere îngrăşăminte şi pesticide. "Sunt optimist şi pentru anul următor şi cred că vom putea creşte cu 20-25%.

Fermierii au văzut preţurile bune ale produselor agricole şi şi-au permis să dea mai mulţi bani pe îngrăşăminte". Loc de creştere există în continuare în condiţiile în care pe piaţa locală rămân în fiecare an nelucrate între 800.000 şi un milion de hectare iar fermierii români folosesc şi de patru ori mai puţine îngrăşăminte şi pesticide decât producătorii agricoli din Germania sau Franţa, potrivit datelor Băncii Mondiale.

Comfert Bacău intră în competiţie pe piaţa locală pe unele segmente cu jucători precum Agricover sau Alcedo, în timp ce pe altele concurează cu traderi gigantici precum Alfred Toepfer sau Cargill.



Fabrică de biogaz cu 4 milioane de euro

Pentru anul următor Comfert vizează extinderea şi către zootehnie şi energie verde printr-o investiţie de 4 milioane de euro într-o fabrică de biogaz, într-un siloz de 9.500 de tone şi într-o fermă de vaci de 250 de capete în judeţul Vrancea.

"Fabrica face parte dintr-un puzzle. Vreau să înfiinţez şi o fermă de vaci, iar materia primă pentru hrana animalelor va veni din furajele de cereale pe care le achiziţionăm. Biogazul va fi produs de dejecţiile de la animale, acesta va produce mai departe apa caldă care va fi folosită pentru siloz şi uscător." Ferma de vaci nu va fi însă singura legătură a businessului Comfert cu zona de producţie din agricultură având în vedere că firma exploatează deja 2.000 de hectare de teren în Vrancea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO