Companii

Cursul a decimat exporturile Silvarom

13.06.2007, 18:26 15

Producatorul de mobilier Silvarom Bucuresti, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala, a renuntat incepand cu acest an la exporturi, care generau aproximativ 8 mil. euro, masura determinata de evolutia cursului de schimb. Compania este primul jucator de profil de dimensiuni mari care face publica o astfel de schimbare de strategie.
"Anul trecut, exporturile reprezentau 50% din cifra noastra de afaceri, iar in acest moment nu mai exportam deloc. Am renuntat la aceasta activitate exclusiv din cauza evolutiei cursului de schimb", a declarat pentru ZF Ioan Marginean, directorul economic al producatorului.
Compania mai are in prezent de onorat cateva contracte externe, insa odata cu finalizarea acestora exporturile Silvarom vor inceta cu desavarsire. In ceea ce priveste revenirea pe pietele externe, Ioan Marginean spune ca ar fi posibila numai in masura in care acestea vor fi profitabile.
In legatura cu atractivitatea pietelor estice, spre care s-au reorientat alti producatori, reprezentantul Silvarom spune ca este destul de greu sa intri si sa te mentii aici din cauza concurentei mari, a ofertei foarte diferite de ce se agreeaza pe pietele vestice si a taxelor vamale care se percep la kilogram.
"In acest moment, cautam si alte piete, insa principala problema cu care ne confruntam o reprezinta faptul ca pentru multe dintre acestea taxele vamale se percep la kilogram", a mai spus Ioan Marginean.
Compania isi bugetase pentru 2006 o scadere a cifrei de afaceri de minimum 10%, insa a terminat cu o crestere usoara a cifrei de afaceri pana la 60,14 mil. lei (17,06 mil. euro). In acelasi timp profitul brut al Silvarom a fost de 1,8 mil. lei (0,5 mil. euro), in scadere cu aproape 13% fata de 2005.
"In primul rand am participat la licitatiile pentru programele nationale de reabilitare a scolilor, ceea ce ne-a adus venituri suplimentare, iar pe de alta parte am regandit oferta de mobilier pentru piata interna", a explicat reprezentantul Silvarom rezultatele de anul trecut. Principalii concurenti ai Silvarom au mizat inca din 2006 pe piata interna si au demarat investitii in deschiderea de magazine de mari dimensiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO