Companii

Dafora si Man renunta la fabrica de biodiesel de 100 mil. euro

14.01.2008, 17:55 85

Dafora Medias si firma germana Man Ferrostaal au anuntat ca au renuntat la intentia de a investi 100 mil. euro intr-o fabrica de biodiesel, care ar fi urmat sa fie realizata in localitatea Atel din judetul Sibiu.
Cele doua parti au decis sa opreasca proiectul din cauza instabilitatii pietei europene de biodiesel. Reprezentantii firmei romane si ai celei germane au luat aceasta decizie in urma unei intalniri care a avut loc la finele anului trecut, la M?nchen.
"Acest proiect se baza in mare parte pe experienta si competenta partenerilor germani si, tinand cont de faptul ca piata europeana de biodiesel este instabila, s-a hotarat ca acest proiect nu se va mai continua", a declarat Cristina Suteu, purtatorul de cuvant al Dafora Medias.
La proiectul fabricii de biodiesel din Sibiu ar fi trebuit sa participe si Consiliul Judetean Sibiu, precum si autoritatile publice locale din comuna Atel, responsabile cu punerea la dispozitie a terenurilor.
Proiectul ar fi trebuit realizat inca din urma cu un an, insa a fost intarziat din cauza a ceea ce autoritatile publice locale din Sibiu au numit "ezitarea concernului german". O ultima lovitura data investitiei a fost evolutia pietei combustibililor, unde biodieselul a devenit la un moment dat mai scump decat motorina. Din cauza secetei din vara trecuta, pretul unui litru de biodiesel a trecut de trei lei.
Esecul proiectului a dat peste cap planurile altor oameni de afaceri din judetul Sibiu, care intentionau sa investeasca in culturi de rapita.
Unul din oamenii de afaceri locali care au luat in calcul conversia mai multor culturi agricole in culturi de rapita pentru valorificare la viitoarea fabrica de biodiesel din Atel este Wilhelm Grama, care controleaza grupul Grama, din care face parte societatea Agricola SA. Omul de afaceri intentiona sa transforme 1.000 de hectare din cele 3.000 detinute de Agricola SA in culturi de rapita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO