Companii

Dan Ivan, Actavis: Asocierea înseamnă că vom lansa rapid noi produse

Dan Ivan, Actavis: Asocierea înseamnă că vom lansa...

Autor: Ioana David

22.11.2012, 21:34 705

Grupul Actavis, care deţine fabrica de medicamente oncologice Sindan Pharma din Bucureşti, cel mai mare producător de profil din Europa de Est, se pregăteşte să înceapă lansarea de produse din portofoliul Watson, gigantul american care a devenit indirect cel mai nou proprietar al producătorului român.

Pentru fabrica din centrul Capitalei începe practic o nouă etapă de dezvoltare, a doua ca importanţă după ce în 2006 a fost achiziţionată de grupul islandez Actavis (acum cu sediul în Elveţia) şi a trecut din perioada antreprenorială în cea corporatistă.

"Integrarea celor două companii a început odată cu ziua 1, respectiv 1 noiembrie 2012, şi va presupune armonizarea de proceduri, politici, regulamente şi integrarea planurilor de business pe următorii trei ani", a spus Dan Ivan, directorul general al Actavis România.

El este la a doua experienţă privind fuziunile de companii farma după ce în 2009 a coordonat fuziunea dintre Sanofi-Aventis (acum Sanofi) şi Zentiva, cea mai importantă din industria farma locală. Atât Sanofi, cât şi Zentiva erau prezente pe piaţa locală, numărându-se amândouă în topul celor mai mari zece jucători din domeniu. Zentiva deţine şi o unitate de producţie (fosta fabrică Sicomed). Fuziunea a creat cel mai mare jucător din industria farma, poziţie pe care Sanofi şi-o menţine şi astăzi. Dan Ivan a renunţat la conducerea Sanofi în urmă cu cu an.

"Alăturarea celor două companii repre­zintă o oportunitate majoră şi faţă de alte achiziţii din industrie, pentru divizia din România, nu este asociată cu o fuziune reală între două companii. (...) Neexistând o istorie Watson în România, nu vom trece printr-un proces de integrare locală a operaţiunilor", a spus Dan Ivan. El îşi păstrează poziţia de director general, iar Alina Culcea pe cea de director general adjunct. Totodată, în urma fuziunii, Actavis România va face parte din divizia Europei, cu sediul central la Zug (Elveţia).

O tranzacţie de 4,25 mld. euro

Gigantul american Watson a finalizat achiziţia grupului Actavis pentru care a plătit 4,25 mld. euro, compania rezultată având un rulaj anual de peste 8 mld. dolari. În urma tranzacţiei, grupul creat a luat numele de Actavis, mişcare mai puţin obişnuită în condiţiile în care de obicei firma care face achiziţia dă numele grupului. Divizia din Europa a grupului, din care face parte şi România, este condusă de Lars Ramneborn, care a fost vicepreşedinte pentru strategie în cadrul Actavis. El a avut şi un mandat interimar de trei luni la conducerea Zentiva România.

"Pentru noi, practic, asocierea cu Watson înseamnă să adăugăm rapid un portofoliu Watson care nu a fost prezent pe piaţa românească până acum. Vorbim de produse biosimilare (echivalentul genericelor pentru medicamentele biotehnologice - n. red.), branded generics (generice care au un singur brand - n. red.), arii terapeutice precum urologia sau sănătatea femeii (...) Există un program de 100 de zile, cu paşi concreţi în vederea realizării acestei integrări la nivel global şi acest program este în desfăşurare", a mai spus Dan Ivan.

Istoria fabricii oncologice

Istoria Sindan începe în 1991, când medicul Dan Stoicescu a înfiinţat compania în urma privatizării departamentului de cercetare şi dezvoltare al Institutului Oncologic din Bucureşti. În intervalul 1997-2000 s-a focalizat pe producerea genericelor oncologice şi consti­tuirea reţelei de distribuţie. Actavis a devenit cel mai mare exportator de medicamente din România, primii paşi în acest sens fiind făcuţi în 2000 - 2004, iar primele vânzări au avut loc pe pieţe precum Polonia, Slovacia şi Bulgaria.

În 2006, Dan Stoicescu vinde pachetul integral de acţiuni către Actavis în urma unei tranzacţii de 150 mil. euro, iar integrarea celor două companii se finalizează un an mai târziu. Ulterior, Actavis începe lansarea de produse proprii din portofoliu.

În prezent, grupul Actavis (care şi-a mutat sediul în Elveţia) deţine pe piaţa locală fabrica Sindan Pharma (care produce medicamente oncologice atât pe piaţa internă, cât şi pentru export) şi unitatea care se ocupă de comer­ciali­zarea şi promovarea produselor din portofoliul global Actavis pe piaţa din România.

Actavis derula şi activitate de distribuţie pe piaţa locală, însă externalizarea activităţii de distribuţie a început în octombrie 2011.

În primele nouă luni din acest an, Actavis România a înregistrat o cifră de afaceri de 50 mil. euro, similară cu cea din aceeaşi perioadă a anului 2011. De la începutul anului compania a lansat 20 de produse noi.

Compania are peste 370 de angajaţi pe piaţa locală, dintre care 190 lucrează în cadrul unităţii de producţie şi structurile adia­cente.

Piaţa de medicamente se ridică la 2,6 miliarde de euro, iar cei mai mari producători sunt Terapia Ranbaxy, Europharm, Antibio­tice, Sandoz şi alţii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO