Companii

Daniel Stifter: In cinci ani, piata fondurilor mutuale va ajunge la un miliard de euro

30.01.2006, 19:27 77

Directorul general al societatii de administrare a investitiilor Eurobank Mutual Funds Management a bancii elene Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, spune ca strategia de dezvoltare a companiei pe care o conduce vizeaza in primul rand sectorul de retail.

El mizeaza pe o dezvoltare accelerata a pietei fondurilor mutuale, sustinuta de un interes din ce in ce mai ridicat din partea populatiei pentru produsele de economisire si instrumentele de plasament alternative, in conditiile in care depozitele bancare nu mai ofera randamente multumitoare pentru investitori.

"De la bun inceput ne-am declarat interesul pentru piata fondurilor mutuale si increderea ca aceasta piata se va dezvolta in mod accelerat. Deocamdata, cel mai ridicat potential il vedem pe partea de retail, pe care vrem sa ne concentram eforturile in perioada urmatoare", a declarat Dan Stifter.

El estimeaza ca piata fondurilor mutuale, situata in prezent la mai putin de 100 de milioane de euro, va atinge nivelul de un miliard de euro in maxim 4-5 ani.

"Cred ca activele fondurilor mutuale vor atinge un miliard in 4-5 ani, poate chiar mai devreme. Cand spun asta, ma bazez pe exemplul tarilor vecine si al altor tari din Europa, unde piata fondurilor a inregistrat o evolutie exploziva o data ce acestea au penetrat piata. In plus, trebuie avut in vedere faptul ca la noi numarul de investitori in fonduri mutuale este inca extrem de mic in raport cu numarul romanilor care isi tin economiile in depozite bancare", a explicat Stifter.

Fondurile de pensii facultative reprezinta o alta miza importanta pentru societatea de administrare a investitiilor a bancii elene Eurobank. Proiectul de lege care reglementeaza functionarea sistemului de pensii facultative urmeaza sa fie adoptat de Parlament in lunile urmatoare, iar o data cu intrarea in vigoare a acestei legi, societatile de administrare a investitiilor vor avea acces la o piata noua, cu un potential de dezvoltare chiar mai mare decat cea a fondurilor mutuale.

"Conform ultimei variante a proiectului de lege a pensiilor, societatile care administreaza fonduri mutuale vor putea administra si fonduri de pensii facultative, care vor constitui al treilea pilon al sistemului de pensii. Din aceasta perspectiva, analizam serios posibilitatea de a ne completa activitatea prin lansarea unor astfel de fonduri de pensii facultative", a spus Stifter.

Deocamdata, insa, eforturile Eurobank Mutual Funds Management se concentreaza asupra lansarii a doua fonduri mutuale, Bancpost Plus si Bancpost Active Balanced, care va avea loc in luna martie.

Cele doua fonduri vor porni cu un capital initial de 17 milioane de euro, reprezentand banii bancii elene.

Eurobank Mutual Funds Management este societatea de administrare a investitiilor a bancii elene Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost.

"Deocamdata vrem sa punem pe picioare cele doua fonduri si abia apoi ne vom gandi la ce alte fonduri am mai putea lansa. Pentru promovare vom apela la canalele clasice, dar speram ca performantele fondurilor sa le recomande investitorilor", a precizat directorul Eurobank Mutual Funds Management.

El estimeaza ca activele celor doua fonduri vor atinge 25 de milioane de euro pana la finele lui 2006, iar numarul de clienti, persoane fizice si juridice, va fi de circa 5.000.

Primul dintre fonduri, respectiv Bancpost Plus, va avea un profil preponderent monetar si nu va investi in actiuni. Cel de-al doilea fond, Bancpost Active Balanced, va fi un fond diversificat care va investi atat pe piata de capital cat si pe piata monetara.

Directorul Eurobank Mutual Funds Management considera ca fondurile monetare sunt in continuare cautate de investitori, in ciuda scaderii randamentelor oferite de acestea, datorate reducerii dobanzilor din sistemul bancar.

"Fondurile monetare sunt in continuare utile, deoarece exista inca clienti care nu urmaresc decat realizarea de plasamente cu riscuri minime. De cele mai multe ori un client de retail nu are 100 de milioane de lei (3.000 de euro) ca sa cumpere titluri de stat. In plus, clientii institutionali mari, de genul fondurilor de investitii pot negocia cu bancile dobanzi mai mari decat cele obtinute de clientii mici. Totusi, pentru a creste randamentul oferit investitorilor, vom investi o parte din capitalul Bancpost Plus si in valori mobiliare de gen obligatiuni", a explicat Dan Stifter.

Numarul investitorilor in fonduri mutuale era la sfarsitul lui decembrie 2005 de circa 71.000, in comparatie cu numarul celor care au depozite bancare care depaseste 10 milioane. In plus, din activele de 92 de milioane de euro ale fondurilor mutuale, doar 41 de milioane de euro reprezinta detinerile persoanelor fizice, adica doar 0,7% din economiile populatiei detinute in sistemul bancar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO