Companii

De ce este necesară nouă lege a sănătăţii: numeroase modificări în vechea legislaţie şi nevoia de bani în plus

Autor: Ioana David

03.01.2012, 16:15 239

Ministerul Sănătăţii a lansat în dezbatare publică o nouă lege a sănătăţii, care, dacă va fi adoptată în forma propusă, va schimba funcţionarea în totalitate a sistemului sanitar. De ce a fost nevoie de o nouă lege?

"Necesitatea unei noi reglementări este evidenţiată atât de numeroasele modificări care au fost necesare a fi realizate pentru acest act normativ (vechea lege, Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii), cât şi de disfuncţionalităţile apărute şi amplificate în funcţionarea sistemului de sănătate românesc", se arată în documentul care însoteşte proiectul de lege şi care este postat pe site-ul Ministerului.

Totodată, banii alocaţi pentru sectorul sanitar au crescut în ultimii ani, însă cu toate acestea, documentul notează că nu sunt suficienţi. De la circa 90 euro/locuitor a ajuns la peste 200 Euro/locuitor în ultimii ani, dar şi ponderea în PIB s-a modificat, de la 3% la 4%. Cu toate acestea, "România continuă să fie pe unul dintre ultimele locuri din UE în ceea ce priveşte resursele alocate sănătăţii". De aceea statul trebuie să atragă bani în plus care vor veni din asigurările voluntare, încurajate de noul proiect.

Noua lege prevede că pacienţii români vor fi nevoiţi să-şi aleagă o casă de sănătate (asigurător de sănătate) cu care vor avea contract şi să opteze dacă doresc să-şi facă şi o asigurare voluntară, care să acopere eventualele costuri suplimentare care vor apărea în sistem.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO