Companii

De la un cuptor de cărămidă unde făcea pâine pe vatră, un mecanic timişorean a ajuns să conducă o fabrică, 15 magazine şi cinci cafenele

De la un cuptor de cărămidă unde făcea pâine pe vatră, un mecanic timişorean a ajuns să conducă o fabrică, 15 magazine şi cinci cafenele

Autor: Mirabela Tiron

03.11.2011, 10:02 16589

"În 1991 am ipotecat casa părintească şi am luat un credit de la bancă pentru a dezvolta o clădire cu două etaje în care să produc pâine chiar în curtea casei părinteşti.

Cu un cuptor de cărămidă, am făcut pe brutarul, iar soţia şi mama mea au frământat pâinea pe care am ajuns să o vindem în magazinele din Timişoara", îşi aduce aminte Liviu Bugescu, de profesie inginer mecanic, care a pus bazele afacerii în panificaţie Prospero.

Compania pe care o conduc cei doi soţi, Prospero, a ajuns la o cifră de afaceri de 16,8 mil. lei (4 mil. euro) anul trecut şi un profit de un milion de lei (240.000 euro), la un număr de 156 de angajaţi , potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Înainte de-a începe propriul business în panificaţie, Liviu Bugescu era inginer mecanic la o întreprindere de stat de prelucrare a lemnului pentru export, care începuse să trimită oamenii în şomaj. "În acea perioadă făceam şi taximetrie. Într-o zi, un coleg, Mircea Danciu, mi-a propus să ne facem o brutărie şi am acceptat. Eu trebuia să mă ocup de construcţie, iar el de utilaje", spune antreprenorul timişorean. În curtea casei părinteşti a ridicat o clădire de două etaje, dotată cu un cuptor de cărămidă.

"După două luni partenerul meu s-a retras din afacere. La şase luni după ce luasem creditul de la bancă dobânda crescuse de la 17% la 72%, iar eu nu produceam niciun ban cu cuptorul pe vatră. Am fost ne voit să vând tot din casă, covoare şi chiar şi bijuterii."În primăvara anului 1993 se produce prima pâine Prospero în brutăria soţilor Bugescu.

O nouă fabrică pusă pe picioare în 2008

De la câteva sute de pâini pe zi la un cuptor de cărămidă, cei doi soţi au ajuns să producă 5.000 de pâini pe zi în trei cuptoare de cărămidă. Datorită cererii mari pentru pâinea pe vatră, produsă cu făină din Ungaria, în 1997 Liviu Bugescu dezvoltă producţia aducând încă două cuptoare de cărămidă. În paralel, antreprenorul dezvolta magazine pentru distribuţia de pâine în Timişoara, inclusiv un minimarket pe 300 de metri pătraţi.

"Am avut o relaţie foarte bună cu băncile, tot ce am dezvoltat a fost cu bani de la bănci. Timp de 11 ani am lucrat cu BCR. Când s-a aflat că vrem să facem o construcţie în parcul industrial din Timişoara, a fost pentru prima dată când au venit băncile la noi şi am acceptat să lucrăm cu ING."

Bugescu a luat decizia să mute centrul de producţie din curtea casei părinteşti în parcul industrial din Timişoara după ce prin 2006 pe piaţă se stabileau norme care ţineau de calitatea şi siguranţa alimentară.

El a contractat un credit de 700.000 de euro de la ING şi a închiriat 3.300 de metri pătraţi în parcul industrial din Timişoara, unde a dezvoltat o fabrică de pâine. Pe un teren concesionat de la Consiliul Judeţean Timiş în Parcul Tehnologic şi Industrial Timişoara, compania a inaugurat în 2008 o nouă unitate de producţie. "Am început să producem pâine în condiţii occidentale. Mai mult, am dezvoltat gama de produse şi am început să producem alte produse de panificaţie şi chiar prăjituri şi torturi."

Un nou business pentru copii

Soţii Bugescu continuă să îşi extindă şi reţeaua de magazine de panificaţie, ajungând în prezent la 13 magazine. Anterior, pâinea era distribuită în reţele de magazine precum Profi, Selgros şi Metro.

Mai mult, la sfârşitul anului 2009 soţii Bugescu inaugurau prima cafenea Prospero Delicii, fiind dezvoltat un laborator de cofetărie chiar lângă secţia de brutărie-patiserie.

În prezent, familia Bugescu administrează cinci cafenele. Antreprenorul şi-a dezvoltat businessul şi prin fonduri europene, contractând 1,2 milioane de euro bani europeni.

"Vom continua să ne dezvoltăm businessul. Chiar avem în plan deschiderea unui nou magazin în Timişoara în decembrie. De reţeaua de cafenele se ocupă copiii noştri." În Timişoara, compania Prospero este unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa brutăriilor. Pe piaţa locală mai operează brutăriile Cinnabon Bake&Roll, compania care deţine franciza pentru brutăriile americane cu acelaşi nume în România. În următorii 3-5 ani compania vrea să îşi extindă reţeaua la 20 de unităţi şi să ajungă la afaceri de peste 16 mil. lei. Cinnabon deţine în prezent cinci unităţi în malluri din Bucureşti, pentru care a investit aproximativ 730.000 de euro.

Şi omul de afaceri Dragoş Petrescu, proprietarul City Grill, dezvoltă un lanţ de brutării. El a obţinut master-franciza pentru reţeaua de brutării germane BackWerk.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO