Companii

Dinel Staicu a ajuns sa controleze 6% din BCR

05.06.2006, 00:00 26

Omul de afaceri din Craiova a devenit oficial sef la SIF Oltenia, care are in portofoliu actiuni la cele mai mari banci de pe piata.

Omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, un fan declarat al familiei Ceausescu, a preluat oficial conducerea societatii de investitii financiare (SIF) Oltenia, una din cele mai profitabile companii din Romania, cu o valoare de piata de 380 milioane de euro si cu un profit de 14 milioane de euro in primele patru luni ale anului. In realitate SIF Oltenia valoreaza mult mai mult daca se calculeaza fiecare detinere la valoarea actuala, nu cea contabila.

Staicu, 50 de ani, a fost numit la sfarsitul saptamanii trecute in functia de presedinte si director general al societatii de catre Consiliul de Administratie, intr-o lupta pentru putere dusa pe parcursul mai multor luni. El va trebui sa obtina avizul CNVM pentru a putea prelua functiile.

SIF Oltenia controleaza 6,12% din BCR, peste 5% din BRD, 0,9% din Petrom si 5% din Banca Transilvania, alaturi de pachetele la alte cateva sute de societati romanesti. Pachetul de actiuni de la BCR valoreaza 370 de milioane de euro, la pretul platit de austriecii de la Erste, iar actiunile de la BRD valoreaza 175 milioane de euro. In plus, societatea detine si lichiditati de peste 10 milioane de euro.

Dinel Staicu ii ia locul Margaretei Racovita in functia de director general, dupa ce aceasta, care reprezenta interesele omului de afaceri Catalin Chelu, nu a fost avizata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) in aceasta functie din cauza lipsei de experienta in domeniul administrarii fondurilor de investitii. Catalin Chelu este unul din cei mai importanti actionari ai SIF Oltenia, detinand conform ultimelor informatii de pe piata peste 10% din actiunile societatii.

"Din cate stiu Dinel Staicu era singurul care indeplinea conditiile CNVM, iar eu nu am nimic impotriva numirii. La SIF Oltenia sunt mai multe parghii de control astfel ca nu cred ca se poate intampla nimic rau", a declarat pentru ZF Catalin Chelu.

Functia de presedinte va fi preluata de Staicu de la Vasile Salapa, care conducea de mai multi ani societeta si care a fost pana in aprilie si director general.

Margareta Racovita a ramas membru in Consiliul de Administratie si in Comitetul de Directie, dar a pierdut functia de sef al Comitetului de Directie in favoarea lui Tudor Ciurezu, vicepresedinte si director general-adjunct.

Conform informatiilor de pe piata, Dinel Staicu ar controla circa 5% din actiunile SIF Oltenia, in mod indirect, dupa ce a mai vandut in ultimii ani o parte din titluri. El nu a putut fi contactat ieri pentru a comenta preluarea conducerii societatii.

Dinel Staicu, fostul patron al echipei de fotbal Universitatea Craiova, care in timpul mandatului sau a retrogradat in divizia B, a fost inainte de 1989 militian, absolvind scoala de subofiteri de la Campina.

El a intrat in mai multe afaceri dupa Revolutie, incepand de la statii de benzina pana la sere. Numele sau este legat si de Banca Internationala a Religiilor (BIR), care a intrat in faliment in anul 2000. De altfel, Parchetul National Anticoruptie il cerceta anul trecut in legatura cu fraudarea BIR, suma inaintata de procurori fiind de 450 miliarde de lei vechi (cica 13 milioane de euro).

Tot dupa Revolutie, Staicu a obtinut un titlu de doctor in economie, cu teza "Economia subterana" ceea ce i-a permis sa faca parte din Consiliul de Administratie al SIF Oltenia. El a facut furori prin constructia la marginea Craiovei a unui parc dedicat familiei Ceausescu, unde a strans multe obiecte din perioada comunista. Dupa ce a cedat echipa de fotbal Universitatea Craiova, Dinel Staicu a iesit din atentia mass-media. De altfel, el nici nu a fost prezent anul acesta la Adunarea Generala a Actionarilor de la SIF Oltenia. El fusese reales la AGA de anul trecut in functia de membru simplu in Consiliul de Administratie al societatii.

Lupta pentru preluarea conducerii executive a SIF Oltenia a inceput la Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, cand omul de afaceri Catalin Chelu a acuzat conducerea executiva ca nu ar rezista presiunilor la care este supusa in legatura cu pachetul de actiuni de la BCR. SIF-urile au purtat anul trecut negocieri dure cu statul si ulterior cu austriecii de la Erste in cadrul procesului de privatizare a BCR, SIF-urile cerand listarea bancii pe Bursa si o serie de clauze care sa ii protejeze ca actionari minoritari.

SIF Oltenia se afla in prezent sub supravegherea speciala a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, dupa ce in urma unor decizii ale Consiliului de Administratie, contestate de unii dintre membrii acesteia, devenise neclar cine conduce activitatea societatii.

Actionariatul SIF Oltenia este impartit in mai multe tabere, printre care se numara cei grupati in jurul lui Dinel Staicu, vechea conducere si angajatii SIF pe de alta parte, actionarii grupati in jurul lui Catalin Chelu sau fondurile straine de investitii intrate in ultimii ani in actionariatul societatii.

In ultimii ani, conducerile numite de stat la SIF-uri au inceput sa piarda teren in fata investitorilor care au cumparat actiuni SIF de pe Bursa, acestia din urma, cum este si Dinel Staicu, reusind sa aiba un cuvant din ce in ce mai greu de spus in conducerea societatilor prin numirea unor apropiati in Consiliile de Administratie.

vlad.nicolaescu@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO