Companii

Dorin Danescu: Compensam distributia prin administrare

20.12.2005, 20:37 18

Directorul societatii care administreaza cel mai profitabil fond mutual anul acesta, Omninvest, a reusit sa tripleze activele fondului in ciuda lipsei unei retele de distributie.

Omninvest a inregistrat in primele 11 luni ale anului o crestere a valorii unitatii de fond de 54,7%, avans semnificativ mai mare comparativ cu media randamentelor pe segmentul fondurilor de actiuni, care este de 35,7%.

"Dupa cresterile spectaculoase ale Bursei de la inceputul anului au urmat acele corectii severe din martie, cand majoritatea administratorilor de fonduri si-au diminuat semnificativ plasamentele pe piata de capital, continuand sa vanda si in lunile urmatoare. Desi am vandut si noi in martie, pe urma am preferat totusi sa mentinem ponderea actiunilor in portofoliu la un nivel relativ constant, mizand pe faptul ca piata nu mai poate scadea sub nivelurile atinse la sfarsitul acelei luni. Datorita acestei strategii, am reusit sa beneficiem mai bine de cresterile din iulie, cand cred ca s-a creat o diferenta", spune Dorin Danescu, directorul general al societatii de administrare.

El este director al SIRA de 3 ani, perioada in care a societatea a preluat in administrare si a relansat pe piata Omninvest (fostul Fond Mutual Petrolier Roman) si a triplat valoarea activelor administrate de SIRA

Fondul, cu plasamente de peste 70% in actiuni cotate pe Bursa, a beneficiat, in principal, de cresterile spectaculoase inregistrate in acest an pe piata de capital, in special pe segmentul SIF-urilor.

Directorul SIRA crede ca evolutia Omninvest in 2005 se datoreaza si respectarii cu strictete a unor reguli clare in alcatuirea si managementul portofoliului. "Alegerea emitentilor din portofoliu s-a realizat strict pe baza rezultatelor financiare obtinute in 2004, iar momentul intrarii si cel al iesirii de pe o actiune este stabilit pe baza analizei tehnice", a aratat Danescu. La fel ca majoritatea administratorilor de fonduri, Danescu a mizat in acest an pe SIF-uri, pe banci si pe producatorii de medicamente, care au oferit cele mai mari randamente in 2005. SIF-urile, care reprezentau circa 30% din portofoliul Omninvest la sfarsitul primului semestru, au inregistrat de la inceputul anului o crestere medie de circa 165%.

"Avand in vedere numarul relativ mic de actiuni lichide de la Bursa, am ales o strategie de diversificare a portofoliului, realizand plasamente in circa 50 de companii. Desi acest portofoliu poate parea prea diversificat, am mizat in primul rand pe lichiditate, marimea plasamentelor fiind aleasa in asa fel incat sa putem iesi de pe orice emitent intr-un timp scurt", a explicat Danescu.

Printre plasamentele care au adus randamente ridicate pentru Omninvest s-au numarat si producatorii de tevi, Artrom Slatina, ale carei actiuni au crescut in acest cu 130%, si Silcotub Zalau, cu un avans de peste 200%.

Fondul de Comert Exterior (FCEx), celalalt fond administrat de SIRA, a inregistrat in primele luni ale acestui an o crestere a unitatilor de fond de aproape 23%. "La FCEx am mizat in acest an pe titlurile lichide, adica SIF-uri, banci si companiile petroliere. Desi a fost incadrat in acest an in categoria fondurilor diversificate, ne propunem ca FCEx sa fie un fond conservator, cu risc scazut, rolul principal al fondului fiind de a proteja economiile clientilor. Din acest motiv plasamentele in actiuni nu vor depasi 35% din activele fondului si vom miza in principal pe actiunile companiilor din domeniul financiar", spune Danescu.

Desi ca volum de active, FCEx este de doua ori mai mare, Omninvest ramane insa cel mai dinamic dintre fondurile SIRA, atat in ceea ce priveste performantele, cat si din punct de vedere al cresterii numarului de clienti. Activul net al Omninvest a crescut in acest an de 3,6 ori, ajungand la finele lui noiembrie la 1,23 milioane de euro, iar numarul de clienti s-a majorat cu 2,3%, depasind 4.000.

"Investitorii nostri se impart in doua categorii. Prima categorie o reprezinta investitorii in varsta, care-si iau banii de la banca si ii plaseaza in fonduri, din cauza scaderii dobanzilor, si care urmaresc o minimizare a riscurilor. Cealalta categorie este formata din persoane tinere, care castiga bine, dar lucreaza in domenii care nu au legatura cu piata de capital si vor un plus de valoare pentru investitiile lor. Acestia intra doar pe Omninvest", a aratat Danescu.

Principala problema a SIRA o reprezinta lipsa unei retele de distributie care sa faciliteze accesul investitorilor la produsele pe care le ofera, in conditiile in care distributie se poate face fie prin banci, fie prin brokerii de pe Bursa

"Distributia este principala noastra problema, deschiderea unor puncte de distributie fiind inca prea costisitoare. Totusi, investitorii sunt din ce in ce mai bine informati si se uita in primul rand la performanta. De aceea, noi incercam sa compensam minusurile la capitolul distributie si marketing printr-un management eficient al activelor si prin promptitudine in satisfacerea cererilor clientilor", spune Danescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO