Companii

Dragne & Asociaţii estimează o „creştere solidă” a afacerilor în 2013, bazată pe litigii

Dragne & Asociaţii estimează o „creştere solidă”...

Autor: Andrei Cîrchelan

02.01.2014, 12:09 816

Casa de avocatură Dragne & Asociaţii, avocaţi cunoscuţi în piaţă în special pentru activitatea din zona litigiilor, a avut o „creştere solidă” a cifrei de afaceri la nouă luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior, însă majoritatea încasărilor a venit în litigiile apărute în piaţă, deşi planul iniţial al firmei înfiinţată în urmă cu trei ani viza diversificarea activităţii.

În 2012, firma a înregistrat încasări de 1,9 mil. euro, iar creşterea indicată ar putea însemna depăşirea pragului de 2 mil. euro anul acesta. Cea mai mare parte din încasări, aproximativ 66%, a venit din aria de litigii în primele nouă luni ale anului curent, în timp ce aria de consultanţă, în care sunt implicaţi 4 din cei 25 de avocaţi ai firmei, a contribuit cu 33% la încasări.

„Vrem în continuare să ne bazăm pe zona litigiilor, pe zona arbitrajelor, pentru că vrând-nevrând aşa suntem cunoscuţi. Vom fi fericiţi să dezvoltăm şi zona de consultanţă. Mai avem colegi care au venit şi în partea asta, mai vrem să mai aducem colegi în zona asta, însă ni s-a lipit eticheta de avocaţi de instanţă, de avocaţi de litigii, şi nu dorim să o dezlipim. Ca atare aşa vom rămâne şi vom dezvolta şi componenta de consultanţă cât să fie pentru serviciile clienţilor. Sigur că se poate întâmpla în viaţă, în funcţie de cum este piaţa, să mai faci nişte schimbări. Totul e să nu fie prea bruşte ca să te dezechilibrezi”, a declarat pentru ZF Ion Dragne, coordonatorul firmei, într-un interviu organizat înainte de cea mai recentă modificare a statutului profesiei de avocat.

Legat de mediul economic, „eu am fost extrem de optimist la începutul anului şi aşteptările mele erau pozitive. Nu pot spune că mi s-a îndeplinit previziunea şi că optimismul meu a fost unul îndreptăţit, pentru că nu am văzut optimism în afaceri. Investitorii au în continuare destul de multe greutăţi”, a spus Dragne.

Ca atare, 2013 a confirmat tendinţa observată în piaţă, de creştere a numărului de litigii, mai ales pe segmentele de achiziţii publice şi în sectorul imobiliar. Litigatorii lui Dragne au lucrat în acest mediu cu clienţi precum European Drinks, European Foods, Transilvania Import-Export, companii deţinute de omul de afaceri Viorel Micula, dar şi cu băncile Credit Agricole (fostă Emporiki) şi Credit Europe, sau Orange România, cel mai mare furnizor de telefonie mobilă în piaţa locală.

„Am văzut şi interes al antreprenorilor români sau străini, dar nu aşa de mare entuziasmul precum în vremurile bune. Evident că îmi păstrez optimismul şi, până la urmă lucrurile vor trebui să se mişte, fiindcă stabilitiate politică este şi stabilitate economică este”, a mai spus avocatul.

În cadrul firmei, anul 2013 a adus schimbarea sediului, prin mutarea din Cotroceni la Arcul de Triumf, cooptarea a 11 avocaţi de la începutul anului, firma având în prezent 25 de avocaţi, promovarea unui nou partener, prima mutare de acest fel făcută de la înfiinţarea firmei, dar şi un spin-off în care patru avocaţi au plecat pentru a înfiinţa o nouă firmă. Partenerul nou-promovat este Ioana Oprea, avocat specializat în  litigii şi proceduri arbitrale, tranzacţii imobiliare şi drept comercial.

Poate cel mai important moment al anului, însă, a fost concluzia procesului ICSID între fraţii Micula şi statul român, unde Dragne & Asociaţii l-a reprezentat pe Viorel Micula începând cu 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO