Companii

Electrica nu a inceput importurile de energie planificate pentru 1 aprilie

03.04.2007, 19:33 14

Importurile de energie electrica anuntate de Electrica pentru data de 1 aprilie nu au inceput inca din cauza neclarificarii problemei datoriilor Republicii Moldova catre Romania, dar si din cauza faptului ca Autoritatea Nationala pentru Reglementarea Energiei (ANRE) inca analizeaza aspecte privind parametrii tehnici ai energiei importate, spun surse din piata citate de Mediafax.
Reprezentantii Electrica nu au putut fi contactati pentru comentarii pana la inchiderea editiei.
Republica Moldova are datorii de zeci de milioane de euro in contul energiei importate din Romania, dar neachitate. Energia pe care Electrica intentioneaza sa o importe va fi livrata pe piata libera. Compania a incheiat in luna martie doua contracte de import de energie din Ucraina si Transnistria, ale caror perioade de livrare incep la 1 aprilie, si ar putea semna un al treilea acord de import la inceputul acestei luni, daca va primi acordul Transelectrica. Reprezentanti ai Electrica au afirmat, in luna februarie, ca firma ar putea importa energie de la un consortiu din zona de est a Europei, ca urmare a faptului ca nu are asigurata cantitatea de energie necesara consumatorilor eligibili, dupa data de 31 martie, cand expira contractele cu mai multi producatori. De la inceputul acestei luni a expirat ordinul prin care Ministerul Economiei si Comertului a obligat la inceputul anului majoritatea producatorilor sa prelungeasca contractele cu Electrica, altfel compania riscand sa intre in incapacitatea de a-si onora contractele incheiate cu clientii eligibili.
Potrivit conducerii Electrica, compania a reusit totusi sa achizitioneze de pe operatorul pietei de electricitate OPCOM cantitatile necesare pentru a-si onora contractele. Cu toate acestea, de la inceputul anului, compania s-a confruntat cu o serie de situatii dificile pe OPCOM, intrucat preturile de achizitie avansate de companie se situau sub nivelul celor practicate de alte firme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO