Companii

Electrica raporteaza un profit de 197 mil. euro

05.05.2006, 00:00 16

Majorarea tarifelor la energie a dus incasarile celei mai mari companii care a ramas in proprietatea statului la doua miliarde de euro.

Compania Electrica SA a raportat pentru anul trecut un profit net de 197 milioane de euro, valoarea record pentru o companie aflata integral in proprietatea statului. Electrica intra in Top 5 companii din Romania din punctul de vedere al cifrei de afaceri.

Conform rezultatelor preliminare prezentate de companie, profitul inregistrat anul trecut este cu aproape 2,5 ori mai mare decat cel obtinut in 2004. Cifra de afaceri a inregistrat o usoara scadere de aproximativ 5%, pana la un nivel de 2,03 miliarde de euro.

"Aceste rezultate se datoreaza in principal cresterii profitabiltatii filialelor Electrica prin intermediul majorarilor de tarife, dar si prin veniturile pe care compania le-a incasat din privatizarea celor patru filiale", au declarat pentru ZF surse din cadrul companiei.

Anul trecut a insemnat finalizarea privatizarilor din domeniul furnizarii si distributiei de energie electrica.

Electrica a vandut 24,62% din actiunile Electrica Banat si Electrica Dobrogea catre gigantul italian de utilitati Enel pentru aproximativ 35 de milioane de euro, tranzactia fiind finalizata in primavara anului trecut. La aceasta valoare s-au mai adaugat 15,6 milioane de euro pe care italienii le-au platit conform procedurii de ajustare a pretului de cumparare in cadrul celor doua filiale privatizate. Pe de alta parte, veniturile Electrica au mai fost impulsionate si de contractele de privatizare pentru Electrica Oltenia si Electrica Moldova, (actuala E.ON Moldova), care au intrat in posesia cehilor de la CEZ, respectiv a germanilor de la E.ON. La finalizarea celor doua tranzactii, Electrica a incasat inca 78 de milioane de euro la care se adauga sumele provenite din ajustarea pretului de cumparare.

"Profiturile obtinute anul trecut vor fi folosite pentru acoperirea pierderilor inregistrate la nivel de filiala", au mai precizat sursele citate. "Singura filiala care va primi dividende este Electrica Muntenia Sud, care anul trecut a fost singura distributie de electricitate care a iesit pe profit", au precizat aceleasi surse.

Electrica Muntenia Sud, supranumita perla coroanei Electrica, a realizat in 2005 un profit net de 24,7 milioane de euro (89,59 milioane lei), dupa ce incheiase anul anterior cu pierderi de 8,3 milioane de euro, potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS). Electrica Muntenia Sud a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 391,6 milioane de euro, in crestere cu 40% fata de anul anterior.

Compania asigura alimentarea cu energie in Capitala si in judetele limitrofe, avand 2.094 de angajati la finele anului trecut. Reprezentantii Electrica au declarat ca se asteapta ca privatizarea Electrica Muntenia Sud sa depasesca 750 de milioane de euro, dublu fata de suma celorlalte patru privatizari din sector.

Depunerea ofertelor financiare imbunatatite de catre cei cinci investitori selectati pe lista scurta - Enel (Italia), CEZ (Cehia), Gaz de France (Franta), Iberdrola (Spania) si RWE (Germania) - a fost amanata de pe 12 aprilie pana pe 9 mai, masura dictata tocmai de faptul ca investitorii au nevoie de bilantul companiei pe 2005, realizat conform standardelor internationale de contabilitate. Potrivit strategiei de privatizare, investitorul strategic va achizitiona direct 51% din actiunile Electrica Muntenia Sud, urmand sa participe cu fonduri la o majorare de capital pentru a detine in final 67,5%.

Electrica a inregistrat pierderi in primii trei ani de activitate, in 2004 reusind insa sa obtina pentru prima oara un profit net de circa 80 milioane euro (3.214 mld. lei vechi). Compania a fost aproape de a inregistra profit si in 2003, insa constituirea de provizioane de depreciere a activelor ca urmare a reevaluarii si provizioane pentru deprecierea creantelor alaturi de alti factori au dus la un minus de 179 mil. euro.

In prezent, in portofoliul Electrica se mai afla patru filiale de distributie neprivatizate: Electrica Muntenia Sud, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord.

Procedurile pentru privatizarea ultimelor trei filiale Electrica vor debuta pana la sfarsitul acestui an.

Licitatia pentru cele trei filiale se va face in acelasi moment, investitorii interesati neavand obligatia de a cumparara toate cele trei filiale pentru a participa la privatizare. Privatizarea acetora se va face separat, dar in acelasi timp.



Un an de vis pentru companii

@ 2005 a fost un an foarte profitabil pentru companiile din Romania, care au raportat cresteri sustinute de profit. Petrom, cea mai mare companie din Romania, a raportat un profit de 391 de milioane de euro si va acorda dividende actionarilor de 212 milioane de euro. Grupul austriac OMV va primi jumatate din dividende, corespunzator pachetului de actiuni pe care-l detine.

@ BCR, cea mai mare banca din Romania, a facut anul trecut un profit de 202 milioane de euro si va da dividende actionarilor de 103 milioane de euro. La BCR 2005 a fost ultimul an pentru care statul va incasa dividende, avand in vedere ca banca a fost privatizata si urmeaza sa intre in proprietatea austriecilor de la Erste Bank.

@ La nivel national, profiturile brute raportate in 2005 de toate companiile care activeaza in Romania au fost de 11,3 miliarde de euro fata de 6,3 miliarde de euro in 2004. In 2003 castigurile brute au fost de 4,6 miliarde de euro, iar in 2002 de 3,8 miliarde de euro Pentru acest an estimarile indica un profit brut de 19,2 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO