Companii

Electroaparataj a fost afectata de amanarea lansarii Logan si aprecierea euro

18.02.2005, 00:00 14

Societatea Electroaparataj Bucuresti, principalul producator roman de aparataj industrial de joasa tensiune si pentru instalatii, a incheiat anul trecut cu un profit net de 0,49 milioane de euro, in scadere cu 47,8% fata de profitul obtinut in 2003.
Vanzarile companiei au inregistrat o usoara crestere fata de anul precedent, avansand cu 2,3% pana la 14,4 milioane de euro.
Rezultatele obtinute de Electroaparataj sunt mai slabe decat cele bugetate, compania previzionand initial ca va inregistra in 2004 un profit net de  peste 1 milion de euro la o cifra de afaceri de 15 milioane de euro.
"Neatingerea tintei de vanzari a fost cauzata de amanarea lansarii cu patru luni a modelului Dacia Logan fata de momentul la care ne asteptam noi. Aceasta in conditiile in care circa 20% din cifra de afaceri a Electroaparataj provine din vanzari de echipamente pentru Dacia, iar din acest procent, 80% reprezinta vanzari pentru modelul Logan. De asemenea, cand am intocmit bugetul pentru 2004 nu stiam ca o sa iasa din fabricatie modelele Dacia Berlina si Break," a comentat Ovidiu Petre, directorul financiar al Electroaparataj.
Scaderea de profit a rezultat in urma aprecierii puternice a leului fata de moneda unica europeana in ultimele luni ale anului. Aproximativ 30% din cifra de afaceri a societatii este reprezentata de exporturi, in aceste conditii compania incasand mai putin in lei in urma aprecierii leului. "Electroaparataj avea si depozite de 1 milion de euro si, din nou, am fost afectati de aprecierea leului fata de euro" a spus Petre. In ceea ce priveste exporturile, Electroaparataj s-a concentrat pe piata Uniunii Europene.
 Electroaparataj urmeaza sa fuzioneze cu alte doua societati din domeniul eletrotehnic,  Aparataj Electric si Electrotehnica , dar si cu un vehicul de investitii, Romarta 2000 SRL, toate acestea fiind controlate de fondul de investitii Broadhurst.
Romarta 2000 este detinuta de Electroaparataj si  controleaza un pachet majoritar in cadrul Electrotehnica.  Aparataj Electric Titu a fost preluata de Electroaparataj de la SIF Oltenia anul trecut.  "In prezent se lucreaza la strategiile de urmat in vederea maximizarii efectului fuziunii. Nu am date exacte in privinta momentului cand acest proces se va definitiva", a spus Petre. Cifra de afaceri a companiei rezultate in urma fuziunii va depasi 18 milioane de euro, tinand cont de vanzarile pe care societatile respective le-au inregistrat anul trecut.
Obiectivele principale pentru Electroaparataj in urmatorii trei ani sunt reprezentate de cresterea cifrei de afaceri cu 30% pe an si continuarea modernizarii tehnologice, astfel incat pana in 2007 Electroaparataj sa detina in proportie de 80% tehnologii si utilaje moderne.
Fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, ambele administrate de compania New Century Holdings, controleaza 85% din actiunile Electroaparataj.
Actiunile Electroaparataj sunt listate la Bursa de Valori. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la pretul de 5.900 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 20,4 milioane de euro.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO