Companii

Elicopterele Puma au multiplicat cu opt afacerile IAR Ghimbav

12.09.2003, 00:00 88

Actiunile producatoruli de elicoptere IAR Brasov au urcat ieri cu 10% la Bursa Electronica RASDAQ, dupa ce compania a publicat rezultatele financiare ale primelor sase luni.
Efectele programului Socat de modernizare a 24 de elicoptere Puma, semnat in urma cu 9 ani cu Ministerul Apararii Nationale si amanat de mai multe ori din cauza lipsei de fonduri, au inceput sa se faca simtite in prima jumate a acestui an. IAR Brasov a incheiat primul semestru al anului cu o cifra de afaceri de 544 miliarde de lei (16,5 milioane de doloari) de aproape opt ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut, iar pierderea de 35 miliarde de lei din primele sase luni ale anului trecut s-a transformat intr-un profit brut de 117 miliarde de lei (3,5 milioane de dolari).
“Am livrat in prima jumatare a anui patru elicoptere in cadrul unui contract cu Coasta de Fildes si doua catre Ministerul Apararii Nationale,” a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Georgescu, presedintele companiei. Georgescu a mai spuns ca pana la finalul anului compania ar mai putea livra inca patru sau cinci elicoptere Puma modernizate catre armata romana.
Valoarea comenzii pentru cele patru elicoptere Puma livrate autoritatilor guvernamentale din Coasta de Fildes s-a ridicat la 12 milioane de dolari. Programul Socat reprezinta o comanda primita in 1994 din partea Ministerului Apararii Nationale privind modernizarea si realizarea de reparatii capitale la 24 de elicoptere Puma.
IAR este unul din actionarii societatii mixte rom=no-franceze Eurocopter Romania, cu 49% din actiuni, in timp ce compania franceza Eurocopter detine 51% din actiuni. Anul acesta, IAR a participat la o majorare de capital in valoare de 1,3 milioane de euro, iar o noua majorare urmeaza sa aiba loc anul viitor. “Eurocoptrer Romania nu lucreaza inca pe profit, dar se estimeaza o imbunatatire semnificatica a situatiei financiare pentru anul viitor,” a declarat Georgescu.
IAR a inceput deja sa lucreze intr-un contrat cu armata Emiratelor Arabe Unite, care prevede livrarea a 25 de elicoptere Puma. Primul elicopter urmeaza insa sa fie finalizat in 2005, iar contractul urmeaza sa fie finalizat in 2007. Contractele presupun o colaborarea internationala complexa, in cadrul careia compania are rolul de integrator si contractor general.
Pentru intreg anul 2003, Ion Dumitrescu, directorul comercial al  companiei, estimeaza o cifra de afaceri de circa 1.300 miliarde lei si un profit de 170-180 miliarde lei. "Si anul 2004 este unul acoperit in privinta comenzilor", a adaugat Dumitrescu. Anul trecut, producatorul de elicoptere a raportat o cifra de afaceri de peste 189 miliarde de lei si pierderi de 204,2 miliarde lei. Principalii actionari ai IAR Ghimbav sint Ministerul Economiei si Comertului - 64,9%, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei - 7,3% si fondul de investitii Broadhurst Investments Limited Cyprus - 5,1%.
Actiunile IAR sunt tranzactionate la Bursa Electronica RASDAQ, unde s-au inscris in ultimele sase luni pe o tendinta descendenta, si au coborat pana la un minim de 5.400 lei/actiune. Titlurile au urcat ieri cu 10,4%, pana peste 7.100 lei/actiune. IAR are un capital social de 477 miliarde de lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 25.000 de lei. Capitalizarea bursiera a companiei la ultimul pret de pe piata al actiunilor este de 4 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO