Companii

Enel se asociază cu o firmă constănţeană pentru dezvoltarea unui parc eolian de 400 mil. euro în Dobrogea

Enel se asociază cu o firmă constănţeană pentru dezvoltarea unui parc eolian de 400 mil. euro în Dobrogea
18.07.2010, 23:32 231

Firma care dezvoltă în prezent proiectul de 272 MW, care va filocalizat la circa 30 de kilometri de coasta Mării Negre, esteElcomex Eol, parte a grupului Elcomex, deţinut de omul de afacericonstănţean Ion Grecu.
Potrivit presei din Constanţa, Grecu este unul dintre cei mai avuţioameni de la malul mării, care beneficiază de un larg sprijinpolitic, grupul de firme pe care îl conduce derulând mai multeactivităţi în domeniul energetic pornind de la comerţul cuelectricitate până la anumite lucrări realizate la centralanucleară de la Cernavodă.
Ţinând cont de faptul că un MW în proiecte eoliene costă circa1,5-1,8 mil. euro, investiţia s-ar putea ridica la 400 - 500 demilioane de euro. Acesta este cel de-al doilea proiect anunţat deEnel pe segmentul eolian, compania având deja în derulare lucrăride construcţie la parcuri cu o capacitate de 174 MW localizate totîn Dobrogea.

Finanţare de 10,5 mil. euro
"Conform acestui acord, Enel Green Power România (divizie a Enelspecializată în domeniul energiilor regenerabile - n. red.) areopţiunea de a cumpăra compania de proiect, după ce toateautorizaţiile necesare vor fi obţinute. Enel Green Power România îiva acorda în avans companiei Elcomex o contribuţie pentru costurilede dezvoltare aferente, care va fi returnată în cazul în care EnelGreen Power România decide să nu îşi exercite opţiunea decumpărare", spun reprezentanţii Enel.
Potrivit Arhivei Electronice de Garanţii Reale Mobiliare, ElcomexEol a primit din partea Enel Green Power România o finanţare de10,5 milioane de euro care va fi garantată cu acţiunile firmeiconstănţene. Conform sursei citate, valoarea Elcomex Eol se ridicăla 25,5 milioane de euro. Astfel, Enel vine cu aceşti bani pentru adezvolta parcul eolian început de Elcomex Eol, iar în cazul în careva dori să cumpere întreaga firmă ar trebui să plătească diferenţade până la 25,5 milioane de euro. În cazul în care Enel nu vacumpăra firma, Elcomex Eol va returna suma către Enel.
Elcomex a mai făcut o tranzacţie luna trecută când o firmă din grupspecializată în comerţul cu energie electrică, Elcomex EN, a fostvândută către o companie elveţiană, Repower, urmând ca banii dinaceastă tranzacţie să fie folosiţi pentru unele unităţi deproducere a energiei electrice. Potrivit datelor de la momentulrespectiv, elveţienii au preluat în prima fază 80% din acţiunileElcomex EN, urmând ca la o dată viitoare să cumpere şi restultitlurilor. Elcomex EN a avut anul trecut afaceri de peste 70 demilioane de euro.

Dobrogea şi vântul
Potrivit celor mai recente informaţii din partea Enel Green Power,compania trebuia să înceapă testele pentru un parc de 34 MW careavea 17 turbine, localizat în Tulcea.
Totodată, italienii au declarat că urmau să înceapă construcţiilela un parc de 140 MW localizat tot în judeţul Tulcea, care va aveadouă etape, fiecare de câte 70 de megawaţi.
Anul acesta va aduce un salt semnificativ în ceea ce priveştecapacitatea instalată a proiectelor eoliene pe piaţa locală. Numailuând în calcul parcurile unde construcţiile sunt aproape definalizare până la sfârşitul lui 2010 vor fi gata parcuri de celpuţin 471,5 MW, cel mai mare fiind investiţia cehilor de la CEZ încomuna dobrogeană Fântânele. Alături de ei, Energias de Portugal şiEnel sunt marile grupuri care se apropie de finalizareainvestiţiilor anunţate în acest domeniu. Capacitatea de 471,5 MWeste de peste 30 de ori mai mare faţă de cea pe care o avea Româniala sfârşitul anului trecut şi înseamnă investiţii de până la 850 demilioane de euro, circa 200 de turbine eoliene montate şi aproape500.000 de case care pot fi alimentate cu energia vântului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO