Companii

Enel si-a instalat propria echipa de manageri la distributiile de energie

01.06.2005, 18:53 88

Gigantul italian de utilitati Enel si-a instalat propria echipa de management la conducerea distributiilor de energie electrica Electrica Banat si Dobrogea, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate grupului italian.

Italienii au numit o echipa formata din Gianluca Caccialupi - director general, Roberta Benedetti - director economic (si financiar), respectiv Mario Coni - director comercial, care vor asigura conducerea celor doua distributii regionale de electricitate.

Enel a semnat in luna iulie a anului trecut contractul de privatizare la societatile Electrica Banat si Electrica Dobrogea pentru preluarea a 51% din actiuni.

Tranzactia a inclus achizitia directa a 24,62% din actiunile celor doua filiale Electrica, la care s-a adaugat o majorare de capital pentru atingerea participatiei majoritare, valoarea totala a tranzactiei situåndu-se la 111,8 milioane euro.

Tranzactia s-a incheiat insa abia la finele lunii aprilie, cånd Enel a devenit noul actionar majoritar. Italienii au preluat si datorii totale de circa 100 milioane euro.

Cele doua distributii regionale de energie aflate acum in portofoliul Enel totalizeaza un numar de aproximativ 1,3 milioane clienti.

Oficialii Enel au anuntat recent ca nu sunt dispusi sa-si diminueze participatiile de 51% in cele doua companii de distributie si nu discuta vånzarea de actiuni catre International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale, sau cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Potrivit contractului de privatizare, Enel avea optiunea ca dupa achizitia pachetului majoritar de actiuni sa vånda un pachet de 5 - 10% catre investitori institutionali precum BERD si IFC.

Seful Enel, Paolo Scaroni, a exclus o asemenea posibilitate, afirmånd ca grupul italian este interesat sa-si majoreze participatiile, si nu sa le diminueze. Enel a anuntat un plan de investitii de 300 de milioane de euro in urmatorii cinci ani in modernizarea infrastructurii celor doua distributii de electricitate, urmånd ca acest nivel sa atinga un miliard de euro in urmatorii 15 ani.

IFC ar putea veni cu o finantare de påna la 170 de milioane de euro in cadrul programului de investitii pe termen mediu, inclusiv pentru asigurarea capitalului de lucru.

Enel activeaza in Romånia inca de la finele anului trecut prin intermediul companiei Enel Servicii SRL, care ofera servicii - suport pentru operatiunile locale.

Seful Enel, Paolo Scaroni, a anuntat recent la Bucuresti ca grupul italian vizeaza o extindere puternica a afacerilor pe piata romåneasca, unde sunt vizate noi achizitii - una din tinte fiind distributia de electricitate Electrica Muntenia Sud, supranumita a??perla coroaneia??.

In plus, grupul italian s-a oferit sa investeasca un capital de circa 100 milioane euro in lucrarile de finalizare a Unitatii III a centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, proiect estimat la aproximativ un miliard de euro.

Alte proiecte vizate de Enel in Romånia sunt participarea la privatizarile in domeniul producerii de energie - complexurile energetice din Oltenia si proiecte din domeniul hidrocentralelor.

Enel este primul investitor strain de calibru intrat pe piata energiei din Romånia, care cauta sa-si construiasca aici unul dintre cele mai puternice portofolii din afara Italiei. Din cele opt filiale ale Electrica, active pe piata distributiei de energie electrica, patru au fost privatizate.

Enel controleaza doua companii de distributie, in timp ce CEZ (Cehia) a cumparat Electrica Oltenia, iar E.ON (Germania) este noul proprietar al Electrica Moldova.

adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO