Energie

Bursă: Pe 28 mai Premier Energy debutează la Bursa de Valori Bucureşti în urma unei oferte de listare prin care a atras 695 mil. lei de la investitori

Bursă: Pe 28 mai Premier Energy debutează la Bursa de...

Autor: Liviu Popescu

23.05.2024, 15:48 197

28 mai este prima şedinţă de tranzacţionare la Bursa de Valori Bucureşti cu acţiuni ale Premier Energy (simbol bursier PE) în urma ofertei de listare pe care furnizorul de gaze naturale a derulat-o între 8 mai şi 15 mai, potrivit unui anunţ al operatorului bursier.

Evenimentul de listare va fi organizat la Palatul CCIB Business Center din Bucureşti. Reprezentanţii Premier vor suna clopoţelul alături de echipa BVB şi reprezentanţi ai consorţiului de listare. La eveniment sunt aşteptaţi Sebastian Burdjua (Ministrul Energiei), Alexandru Petrescu (preşedintele ASF), Gabriela Horga (vicepreşedinte ASF).

Prin această ofertă, Premier Energy a atras 695 mil. lei de la investitori (140 mil. lei), fiind cea mai mare oferte publică (initial public offerint –IPO) derulată de o companie antreprenorială, în ultimii 5 ani. Capitalizarea anticipată a companiei este de 2,4 mld. lei.

Free float-ul companiei va fi de 28,75%. Premier Energy a vândut 36 mil. acţiuni, din care 25 mil. acţiuni au fost emise prin majorare de capital, cu fonduri care rămân în companie, respectiv 488 mil. lei, potrivit calculelor ZF care au ţinut cont de preţul final de 19,5 lei pe acţiune. Restul merg la acţionarul vânzător, Emma Alpha Holding, vehicul de investiţii financiare controlat de omul de afaceri ceh Jiri Smejc. Capitalizarea anticipată a companiei este de circa 2

Indicele de alocare în cadrul ofertei de listare pentru o companei care se pregăteşte să se listeze la un multiplu P/E (price earning ratio – n.red) de circa 6 ori profitul net a fost de 0,125, ceea ce înseamnă că la 1.000 de acţiuni subscrise un investitor a primit într-un final 125 de acţiuni şi restul banilor înapoi în conturi.

Premier Energy a raportat pentru 2023 venituri consolidate de 912 mil. euro (4,5 mld. lei), faţă de 1,1 mld. euro în anul precedent, şi un profit net de 79 mil. euro (394 mil. lei), la jumătate faţă de anul precedent.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24