Energie

Italienii de la Enel au mai terminat un parc eolian de 54 mil. euro

Autor: Roxana Petrescu

17.01.2011, 23:50 41

Italienii de la grupul energetic Enel, devenit pe piaţa localăprin intermediul proceselor de privatizare cel mai maredistribuitor privat de energie, continuă seria investiţiilor înparcuri eoliene, finalizând recent un proiect de circa 54 demilioane de euro.

Astfel, după ce la sfârşitul anului trecut compania a anunţatfinalizarea unei investiţii cu o valoare de peste 60 de milioane deeuro în comuna Agighiol (judeţul Tulcea), Enel spune că de laînceputul acestei săptămâni a dat startul operaţiunilor în celde-al doilea parc eolian localizat lângă Tulcea.

"Capacitatea totală de 30 MW va fi generată de 15 turbineeoliene Gamesa de câte 2 MW fiecare. Generarea de energie în ţarăva continua să se extindă rapid în următorii ani datoritănumeroaselor proiecte ce vor fi implementate în curând", spuneFrancesco Starace, directorul general executiv al Enel Green Power,divizia de energie regenerabilă a grupului Enel. Astfel, Enelajunge în interval de două luni la o capacitate instalată înparcuri eoliene de 64 MW, suficient pentru a alimenta anual circa64.000 de gospodării, potrivit calculelor companiei. "Dintresursele regenerabile, energia eoliană este cea mai promiţătoaretehnologie de generare a electricităţii din România. De fapt,conform estimărilor, capacitatea eoliană instalată în România vaatinge 600 MW până la finele anului 2010, de la 14 MW la finele lui2009, şi un total de 3.600 MW până în 2015", mai spunreprezentanţii Enel.

Dincolo de Enel, mai sunt o serie de investitori care au înderulare proiecte majore în sectorul eolian. Printre aceştia senumără cehii de la CEZ, care au anunţat un proiect de 1,1 miliardede euro în două comune dobrogene, Fântânele şi Cogealac, germaniide la RWE Power, austriecii de la Verbund, dar şi spaniolii de laIberdrola.

Enel a intrat pe piaţa locală în 2005 prin preluarea a douăfoste filiale ale Electrica, respectiv Electrica Banat şi ElectricaDobrogea. Pasul cel mare al italienilor a fost însă preluareaElectrica Muntenia Sud, compania care deţine distribuţia de energiedin Bucureşti, pentru care au fost dispuşi să plătească 820 demilioane de euro. Dincolo de investiţiile în parcuri eoliene, Enelmai este implicat într-un proiect major, respectiv reactoarele 3 şi4 ale centralei nucleare de la Cernavodă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO