Companii

„Este momentul ca jucătorii locali să facă paşi în ţările vecine. O tranzacţie va avea loc cât de curând“

„Este momentul ca jucătorii locali să facă paşi în...

Autor: Roxana Rosu

24.09.2015, 00:07 947

Operatorii de servicii medicale sunt mai optimişti decât producătorii de medicamente, distribuitorii şi decât reprezentanţii lanţu­ri­lor de farmacii.

Capitalul românesc în­ce­pe să cape­te formă, să se con­so­lideze şi este mo­­men­tul ca operatorii de ser­vi­cii medicale pri­va­­te să pă­şească şi în ţă­rile ve­ci­ne, o astfel de tran­­­zac­ţie urmând să aibă loc cât de curând, con­­­si­de­ră Mihai Marcu, pre­­şe­din­tele Consiliului de Ad­ministraţie al MedLife, prezent ieri la ZF Pharma Summit ‘15.

„Dorim să consoli­dăm piaţa. Dis­cu­tăm cu bănci pentru a putea face achi­ziţii de anvergură şi ne trebuie un par­tener care să înţeleagă acest lucru“, spu­ne Mihai Marcu. MedLife are, de altfel, în vizor şase-şapte tranzacţii în acest an, din care con­ducerea com­pa­niei speră să finali­zeze circa jumătate.

Spre deosebire de reprezentanţii lan­ţu­rilor de farmacii, de distribuitori şi chiar producători, operatorii de servicii me­dicale privesc finalul de an, dar şi par­­cursul lui 2016, cu ochi buni, spu­nând că se aşteaptă ca piaţa să crească, iar investiţiile să se extindă în continuare.

„Piaţa serviciilor medicale va creş­te cu 7%-8% în următorii cinci ani. Nu­mă­rul de spitale private a crescut pen­tru că sistemul pu­blic nu a mai investit în do­meniu, deci a aco­perit sistemul pri­vat aces­te lip­suri“, este de pă­re­re Fady Chreih, di­rec­­torul general al reţelei pri­­vate de să­nătate Regi­na Ma­ria, care recent a tre­cut în portofoliul fon­dului de in­vestiţii Mid Eu­ro­pa Partners, după ce a fost achi­ziţio­nată de la fondul de in­ves­tiţii Ad­vent şi de la fonda­to­rul său Warga Enayati.

La polul opus se află însă jucătorii din zona de dis­tri­bu­ţie şi far­macii, care cred că mă­sura de re­du­ce­re a preţu­ri­lor la medi­ca­mente va avea un impact ne­gativ asupra in­­dus­triei atât la ni­velul busi­nes­sului com­­paniilor, cât şi al situaţiei pacienţilor.

„Este o deficienţă în aprovi­zio­narea far­maciilor şi spitalele, mai rea în ul­ti­mele două-trei luni, mai ales la spitale. Urmează un tsunami la final  de 2015 şi în 2016, va fi un dezastru pentru far­maciile româneşti. Multe vor intra in fali­­ment“, a spus Mihai Miron, direc­to­rul general Ropharma.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO