Companii

Fabian cumpara Baneasa Business Center pentru 24 mil. euro

19.06.2007, 18:22 154

Fondul de investitii britanic Fabian Romanian Property a preluat imobilul de birouri Baneasa Business Center din nordul Capitalei, dezvoltat de compania austriaca Immoconsult Leasinggesellschaft, pentru 23,9 mil. euro. Astfel, britanicii au ajuns la a treia tranzactie in ultima luna.
Fabian a incheiat saptamana trecuta un acord cu o valoare de opt milioane de euro pentru achizitia unui proiect derulat de compania Hil Construct, privind constructia unei cladiri de birouri pe bulevardul Dacia din Bucuresti.
O alta tranzactie a fondului de investitii a fost achizitionarea pentru 4,9 mil. euro a cladirii de birouri Evocenter din zona Pipera-Voluntari din Bucuresti, construita de compania de dezvoltare imobiliara Adama.
Baneasa Business Center are o suprafata inchiriabila de 9.600 de metri patrati si este complet inchiriat, veniturile din inchirierea spatiilor imobilului fiind estimate la 1,85 milioane de euro anual. Cei mai importanti chiriasi ai imobilului sunt companiile internationale Wrigley, Colgate, Fresenius, Cargill si Volksbank.
Achizitia imobilului a fost finantata in proportie de 80% de compania-mama a Immoconsult, Investkredit.
"Aceasta este a treia achizitie pe piata romaneasca in decurs de trei saptamani. Pe termen mediu ar trebui sa renegociem termenii contractelor de inchiriere cu chiriasii. Imobilul este foarte flexibil in ceea ce priveste design-ul si poate oferi suprafete de 700-1.000 de metri patrati", a declarat Mark Owen, property director al Fabian.
Tranzactia a fost intermediata de Eurisko, in calitate de consultant pentru Fabian, compania WSP pe partea de audit tehnic, KPMG pentru audit financiar, NNDKP pe partea juridica si Biris Goran, care a facut auditul legal pentru Immoconsult, potrivit reprezentantilor Eurisko. Cea mai importanta preluare de pana in prezent a fost imobilul de birouri Cubic Center din nordul Capitalei, dezvoltat de firma Kendama, tranzactie in valoare de 60 de milioane de euro.
La inceputul anului trecut, fondul a mai achizitionat doua imobile din Bucuresti, respectiv Cascade Office Building si Floreasca Business Center. Fabian detine, de asemenea, participatii la doua proiecte rezidentiale in curs de executie. Fondul dezvolta in parteneriat cu firma nord-irlandeza Mivan proiectele rezidentiale New Town Residence si Lakeview.
Fabian Romania Property Fund Limited a fost infiintat in iunie 2005 pentru realizarea de investitii in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. Fondul a atras anul trecut 40 de milioane de euro prin listarea pe Alternative Investment Market (AIM), piata administrata de bursa de valori din Londra, in vederea finantarii de proiecte in Romania.


Birourile, tinta principala

Tranzactia cu valoarea cea mai ridicata a fost preluarea proiectului de birouri Cubic Centre, pentru 60 mil. euro.

Prima achizitie Fabian pe piata locala, Cascades Office Building, a fost trecuta in portofoliu la sfarsitul anului 2005 pentru 12,2 mil. euro.

Imobilul de birouri Banu Antonache a fost achizitionat in luna ianuarie a anului trecut pentru 12,04 mil. euro.

Adama a vandut catre Fabian imobilul de birouri Evocenter din Pipera pentru 4,9 mil. euro, intr-o tranzactie sale and lease back.

Fondul britanic detine o participatie de 50% in proiectul rezidential New Town Residence, care implica investitii totale de 85 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO