Companii

Fabrica de biodiesel de 100 mil. euro de la Sibiu, in stand-by

12.10.2007, 18:56 119

Lucrarile la fabrica de biodiesel de la Atel, judetul Sibiu, pentru care companiile Dafora Medias si Man Ferrostaal (Germania) au anuntat investitii de 100 mil. euro, au fost amanate din cauza schimbarilor legislative privind biodieselul produse in Germania.
"Din cate stiu, din acest an autoritatile germane au introdus o noua taxa pentru sectorul productiei de biodiesel ce nu exista inainte. Aceasta taxa a dat peste cap activitatea si planurile multora dintre producatori, inclusiv a concernului Man", a declarat Martin Bottesch, presedintele CJ Sibiu.
Lucrarile la fabrica ar fi trebuit sa fie demarate pana la sfarsitul acestui an, dar o decizie finala in privinta inceperii proiectului sau renuntarii la acesta va fi luata saptamana viitoare cand oficialii Man Ferrostaal si ai Dafora vor avea o intalnire la M?nchen.
Reprezentantii Dafora au confirmat faptul ca au aparut probleme in derularea proiectului si au precizat ca este in derulare un nou studiu de fezabilitate in functie de rezultatele caruia va fi luata o decizie finala.
"In functie de studiul de fezabilitate vom decide daca proiectul se va mai realiza sau nu", a declarat Cristina Suteu, purtator de cuvant al Dafora. Potrivit planului initial, proiectul ar fi trebuit derulat prin infiintarea unei societati - Biodiesel Transylvania. Firma a fost inregistrata la inceputul anului, avand ca actionari Consiliul Local Atel si Consiliul Judetean, care au adus ca aport terenurile de circa 72.000 de metri patrati, precum si pe Man Ferrostaal si Dafora.
Problemele industriei germane de biodiesel au inceput inca din vara anului trecut cand autoritatile germane au introdus o taxa de 9 eurocenti pe litrul de biodiesel, taxa care ar urma sa creasca la 45 de eurocenti pe litru in 2012. Ca urmare, producatorii au anuntat la inceputul acestui an o scadere de pana la 40% a vanzarilor in conditiile in care biodieselul a pierdut din avantajul pretului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO