Companii

Fabryo: noile produse lansate si cresterea pietei constructiilor au majorat afacerile cu 30%

Fabryo: noile produse lansate si cresterea pietei constructiilor au majorat afacerile cu 30%

Click pentru imaginea marita

23.01.2007, 18:27 22

Producatorul de lacuri si vopsele Fabryo Corporation a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 32 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent, potrivit rezultatelor preliminare ale companiei.
"Cresterea vanzarilor Fabryo reflecta evolutia pietei de constructii, care a continuat trendul ascendent din ultimii ani. Anul trecut a crescut numarul de renovari si lucrari noi de constructii, atat pentru case particulare, cat si pentru cladiri de birouri si centre rezidentiale", a declarat Marga Alexe, directorul de marketing al Fabryo Corporation.
Compania estimeaza pentru acest an acelasi ritm de crestere ca anul trecut, datorita activitatii intense de pe piata de constructii si a concurentei puternice de pe piata de vopsele si lacuri. Astfel, afacerile Fabryo ar putea ajunge anul acesta la circa 41 mil. euro.
Dezvoltarea companiei s-a accentuat puternic anul trecut, cand fondul de investitii suedez Oresa Ventures a achizitionat 49% din actiunile producatorului de lacuri si vopsele Guzu Chim, care a devenit in urma unui proces de rebranding Fabryo Corporation.
In plus, compania a inceput in 2006 un parteneriat care se va intinde pe o perioada de cinci ani cu DuPont, liderul mondial in productia de pigment alb pentru vopsele, hartie si plastic.
"Anul trecut am intrat pe piata cu primele produse lansate in parteneriat cu DuPont, vopseaua superlavabila Savana cu Teflon, Savana lac pentru lemn cu Teflon si Savana email alchidic cu Teflon. Anul acesta vom continua sa lansam o serie de produse noi, care sa acopere nise in prezent neexploatate si sa continue crearea si lansarea de produse in parteneriat cu DuPont", precizeaza Alexe.
Potrivit reprezentantilor Fabryo, produsele pe baza de teflon nu se pateaza si se curata extrem de usor, cu o laveta umeda sau chiar cu burete umed si sapun, pentru ca suprafata tratata cu aceste produse suporta numeroase cicluri de spalare, prin care se curata doar petele, nu si lacul sau vopseaua.
"Anul acesta vom lucra si la extinderea companiei pe alte segmente, cum ar fi vopselele pulberi, investind in noi linii de productie si crearea de retete", afirma Alexe. Compania deruleaza in prezent un proiect mai amplu de constructie a unei fabrici de vopsele, valoarea totala a investitiei fiind estimata la 15 mil. euro.
Fabryo a lansat anul trecut si o serie de produse decorative, precum Savana DecoSpatula, Savana Decore (o vopsea cu "efecte la cutie", care odata aplicata creeaza efecte pe perete, in functie de sensul de aplicare) si Savana Emotion (o vopsea colorata transparenta, care se aplica pe fonduri suport si care are un timp de uscare mai mare, pentru a permite crearea de efecte la trafalet cu model).
Cele mai ridicate vanzari ale companiei au fost inregistrat pe segmentul vopselelor lavabile pe baza de apa, unde Fabryo a realizat o majorare de 50%. In plus, cresterea constructiilor de case din lemn si constructii blitz (care se ridica in 10-14 zile) a determinat o majorare a vanzarilor de lacuri pentru lemn.
Piata de lacuri si vopsele a ajuns anul trecut la vanzari de circa 170-180 mil. euro, in crestere cu circa 15% fata de anul 2005. Piata romaneasca a vopselelor este dominata de patru mari producatori: Kober, afacere pornita de la zero de Aurel Kober, Policolor, detinut de trei fonduri de investitii, Dufa Romania, companie achizitionata in 2005 de fondul de investitii Advent, si Fabryo Corporation, afacere infiintata de Daniel Guzu, in care fondul de investitii Oresa Ventures detine 49% din actiuni.
Fabryo are in prezent pe piata vopselelor decorative o cota de piata de 18%, potrivit reprezentantilor companiei. Compania a ajuns anul trecut la 410 angajati, in crestere cu 30% fata de anul precedent, odata cu extinderea capacitatilor de productie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO