Companii

Far Est: Vanzarile de termopane au scazut cu 25% in trimestrul 1

10.05.2009, 16:20 486

Producatorul de ferestre din PVC Far Est din Bucuresti, detinut de oamenii de afaceri Cristian Zamfir si Valentin Bazavan, a inregistrat in primul trimestru o scadere cu 25% a vanzarilor pe fondul reducerii tranzactiilor imo­biliare, care au condus la scaderea lucrarilor de reamenajare.

Far Est, care livreaza ferestre si usi din PVC in principal catre persoane fizice, intentioneaza sa intre pe nise noi anul acesta, inclusiv proiecte imobiliare, pentru ca a finalizat anul trecut investitii de 4 mil. euro in majorarea productiei, care ii permite sa vanda produsele mai ieftin. 
„Diminuarea tranzactiilor imobiliare, deci scaderea lucrarilor de reamenajare, precum si reducerea drastica a lucrarilor noi din cauza lipsei creditelor au redus vanzarile in primul trimestru la 75% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut", a declarat Cristian Zamfir, managing partner al grupului Far Est, care detine 50% din actiunile grupului. Grupul Far Est, care cuprinde cinci firme, a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 18 mil. euro, in crestere cu circa 25% fata de 2007.
„Pentru anul acesta ne-am bugetat afaceri la 75% din valoarea din 2008, pentru ca numarul lu­crarilor noi de construc­tii si amenajari este in sca­dere fata de anul prece­dent. Totusi avem un avantaj prin faptul ca am finalizat investitiile in au­to­matizarea productiei anul trecut si putem sa vindem mai ieftin", explica Zamfir.
In primul trimestru, preturile la ferestrele PVC a scazut in medie cu circa 15%, iar acest proces va continua, datorita competitivitatii ridicate si scaderii preturilor la materiile prime. Far Est a finalizat anul trecut investitii de circa 4 milioane de euro pentru majorarea productiei de ferestre din PVC pana la 550-600 de ferestre pe schimb si pentru mutarea productiei de geam termoizolant. Grupul detine 10.000 de metri patrati de hale de productie si de logistica in localitatea Domnesti din vestul Capitalei, intinse pe o suprafata de 22.500 de metri patrati. Producatorul de ferestre din PVC sub marca germana Trocal are in prezent 20 de magazine proprii si o retea de aproape 100 de dealeri.
Zamfir afirma ca anul acesta nu are in plan disponi­bilizari, numarul angajatilor Far Est fiind in prezent de circa 140 de persoane. Strategia Far Est este de a livra ferestre din PVC mai ales catre clienti persoane fizice, ajungand anul trecut la un portofoliu de circa 20.000 de clienti, dintre care 30% cumparau doar o fereastra. Avand in vedere actualul context economic, reprezentantii companiei vor sa intre si pe alte nise, insa nu au precizat care sunt acestea.
Grupul Far Est, infiintat in 1991, este format din companiile Far Est Import Export (producator de ferestre din PVC), Far Est Metal (distribuitor de usi metalice), Far Est Construct (distribuitor de usi marca Porta Doors), Far Est Mobilier si Euroglass Distribution (producator de geam termoizolant marca Guardian).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO