Companii

Fara export, Silvarom isi vede afacerile in scadere cu 50%

Fara export, Silvarom isi vede afacerile in scadere cu 50%

Click pentru imaginea marita

20.11.2007, 20:07 33

Producatorul de mobilier Silvarom, unul dintre principalii jucatori din domeniu, a realizat in primele noua luni ale acestui an o cifra de afaceri de 25 mil. lei (7,5 mil. euro), in scadere cu 43,5% comparativ cu perioada similara din 2006, in conditiile in care compania a renuntat la exporturi si si-a redus la jumatate numarul de angajati.
Cu toate acestea, Silvarom mizeaza pe reluarea trendului ascendent in ultimele luni ale anului, ca urmare a contractelor castigate in aceasta perioada si a eficientizarii activitatii prin disponibilizarea a peste 300 de angajati.
Pentru 2008, Silvarom si-a bugetat o cifra de afaceri de 36,2 mil. lei (10,6 mil. euro), in crestere cu 5,5% comparativ cu acest an, nivel comparabil insa cu rezultatul din 2001.
"Pentru 2008 am avut in vedere o crestere a productivitatii muncii de 8% si o majorare a salariilor intre 8 si 12% in functie de performantele economice realizate in fiecare trimestru al anului. Cifra de afaceri estimata poate asigura o rentabilitate de 6,7%, adica cu 16,2% peste preliminariile anului 2007", a spus Ioan Marginean, directorul economic al Silvarom.
Pentru Silvarom, decizia de a renunta la exporturi s-a luat in momentul in care cursul leu-euro a scazut sub 3,6 lei.
"Piata externa a fost valorificata bine in toti acesti ani, pana in 2007, cand intarirea fortata a leului fata de moneda europeana a facut ineficienta activitatea de export. Desi nu este usor sa revii pe o piata externa din care ai iesit nu prea onorabil in relatiile cu fostii parteneri de afaceri, intentia societatii este sa cuantifice oportunitatile de export favorabile", a continuat Marginean. Astfel, in 2007, contractele pe care le avea in derulare vor aduce producatorului venituri de peste 1,3 mil. euro, comparativ cu 8-9 mil. euro in anii precedenti. Silvarom a anuntat inca de la mijlocul anului ca a renuntat la exporturi, fiind primul producator de dimensiuni mari care anunta o astfel de masura. Revenirea la export a companiei va fi posibila in momentul in care cursul va sari de nivelul de 3,60 lei, potrivit datelor companiei.
Pietele estice nu sunt atractive pentru Silvarom datorita concurentei mari, a ofertei diferite de ceea ce se agreeaza pe pietele vestice si a taxelor vamale care se percep la kilogram.
Silvarom anuntase de asemenea ca se gandeste la relocarea fabricii din zona Giulesti in afara Capitalei, intr-un parc industrial, sau intr-o zona in care materia prima este usor de procurat. "Problema relocarii societatii nu a fost inca luata in calcul, ca masura imperativa pentru soarta societatii", a spus Marginean.
Silvarom detine trei fabrici de mobila de casa si o fabrica producatoare de mobilier pentru birouri. Cele mai vandute produse din portofoliul Silvarom sunt dormitoarele, mobilierul de birou si mobilierul scolar.
Principalii producatori de mobila din Romania sunt Mobexpert, Elvila, Italsofa (Natuzzi), Silvarom, Alprom, Staer.
Productia totala de mobila a atins 895 mil. euro in primele sase luni ale acestui an, in crestere cu 10% comparativ cu aceeasi perioada din 2006, in timp ce exporturile s-au majorat la 525 mil. euro. Piata interna insa a crescut cu aproape 30%, pana la 566 mil. euro, comparativ cu 448 mil. euro in perioada similara din 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO