Companii

Finantare italiana de pana la 15 mil. euro la Distrigaz

03.06.2003, 00:00 28

Distribuitorul de gaze Distrigaz Nord va contracta la finele acestei luni de la banca italiana EFI un credit de pana la 15 mil. euro, ce va avea ca destinatie reabilitarea retelei de distributie a gazelor, conform unor surse apropiate discutiilor.
"Distrigaz Nord va semna catre finele acestei luni contractul pentru obtinerea creditului in conditii avantajoase, 50% din valoarea dobanzii imprumutului urmand sa fie suportata de statul italian. Creditul este pe 7 ani si are o perioada de gratie de 6 luni. Valoarea creditului este de pana la 15 milioane de euro, din care se vor putea face trageri numai pentru proiecte de reabilitare a retelei de distributie", au precizat pentru Ziarul Financiar sursele citate.
Creditul nu va angaja garantia statului roman, potrivit lui Virgil Metea directorul general al Distrigaz Nord. Compania asigura alimentareacu gaze in 20 de judete din jumatatea de nord a Romaniei. Programul de investitii al Distrigaz Nord prevede pentru acest an alocarea unor fonduri in valoare de 700 miliarde lei. In 2003 urmeaza sa fie executate lucrari de reabilitare pentru 250 km de conducte, reteaua aflata in exploatarea Distrigaz Nord fiind e aproximativ 17.000 km, potrivit reprezentantilor societatii.
Sursele citate au mai spus ca banca italiana este dispusa sa acorde finantare pentru proiecte dezvoltate si de celelalte companii de stat de pe piata gazelor, Transgaz Mediasnsportului, Romgaz Medias si Distrigaz Sud.
Distrigaz Nord impreuna cu Distrigaz Sud sunt angrenate in procesul de privatizare, ce ar trebui finalizat pana la 31 decembrie 2003, potrivit calendarului de privatizare convenit de autoritatile romane cu organismele internationale.
Distrigaz Nord a realizat pe primul trimestru o cifra de afaceri in valoare de 152 milioane dolari, fata de 137 milioane dolari in aceeasi perioada a anului trecut.
"Cresterea de 11% a cifrei de afaceri din prmul trrimestru se datoreaza, pe de o parte, faptului ca a crescut consumul de gaze pe fondul unei ierni mai lungi, iar pe de alta parte, majorarii tarifelor in acest an de la 82,5$/1000 mc la 90$/1000mc", a comentat pentru Ziarul Financiar Virgil Metea, directorul general al Distrigaz Nord.
Distrigaz Nord inregistra la finele lunii martie un volum al arieratelor de 5.807 miliarde lei si creante in valoare de 5.576 miliarde lei. Compania numara 9.115 angajati. Companiile din sectorul intern al gazelor naturale sunt prinse in blocajul financiar, acumuland un volum mare al creantelor si datoriilor, ceea ce le afecteaza profitabilitatea si derularea programelor de investitii. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24