Companii

Florin Calinescu a inceput sa vada profit de la Pro Optica

21.01.2005, 00:00 180

Producatorul de echipamente optice de precizie Pro Optica SA, o societate controlata de actorul Florin Calinescu,  estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu peste 33% pana in 2007, cand vanzarile companiei ar trebui sa se situeze peste pragul de 6 milioane de euro.
Potrivit planului de afaceri realizat de Pro Optica pentru perioada 2004 - 2007, atat vanzarile, cat si profitul net al societatii ar trebui sa creasca intr-un ritm anual de cel putin 10% pana in 2007. Pentru anul respectiv, compania previzioneaza obtinerea unui profit de 0,5 milioane de euro.
Anul trecut, Pro Optica a obtinut un profit net in jurul a 0,3 milioane de euro la o cifra de afaceri de 4,5 milioane de euro, conform datelor preliminate ale companiei. Atat profitul net cat si vanzarile Pro Optica din 2004 sunt  aproximativ duble comparativ cu situatia din 2003.
Compania a fost privatizata in anul 2000, cand Florin Calinescu a cumparat de la stat un pachet de 96% din actiunile societatii. La momentul respectiv, Calinescu nu a intrat pe acest domeniu al echipamentelor optice deoarece se astepta ca sectorul respectiv sa inregistreze o crestere semnificativa in anii urmatori. " Pur si simplu am vrut sa investesc capitalul de care dispuneam la acel moment. Am fost la FPS si am cerut o lista cu ceea ce puteam cumpara cu banii de care dispuneam. Bineinteles, in procesul de achizitie, m-am sfatuit si cu alte persoane si in final am decis sa cumpar aceasta societate. A fost o licitatie si dintre ofertanti, pretul oferit de mine a fost cel mai  bun." a explicat Florin Calinescu.
El a mai precizat ca rezultatele companiei in prezent sunt peste asteptarile sale. "Am luat o societate inglobata in datorii si cel mai important lucru pe care l-am realizat in cadrul acesteia este faptul ca, in procesul de plata a acestor datorii, am reusit consolidarea companiei." a spus Calinescu. El a mai precizat ca se implica doar in deciziile de ordin strategic pe termen lung in ceea ce priveste activitatea Pro Optica. "In proportie de 99%, deciziile sunt luate de echipa de management din cadrul companiei" a afirmat Calinescu.
O data cu trecerea in proprietate privata, compania a reusit sa-si imbunatateasca rezultatele de la an la an. In 1999, societatea inregistrase un profit net  de 13 milioane de lei (800 euro) la o cifra de afaceri de 6,2 miliarde de lei (0,38 mil. de euro). In 2000, vanzarile se cifrau la 7,7 miliarde de lei (0,38 mil. euro), in timp ce profitul net obtinut a fost de 10,9 milioane de lei (546 euro). Dupa doi ani, cifra de afaceri urcase la peste 66,5 miliarde de lei (2,1 milioane euro), profitul net  raportat fiind de 3,7 miliarde de lei (0,11 milioane euro).
In prezent, principalii clienti ai companiei sunt MAPN, MAI, serviciile secrete, piata interna avand o pondere de aproximativ 75% in vanzarile Pro Optica. Compania intentioneaza sa intre mai puternic si pe piata "civila", a medicamentelor, invatamantului,  domeniul echipamentelor optice fiind vazut cu un potential ridicat de crestere in viitor.
Actiunile Pro Optica sunt listate in prezent pe RASDAQ, dar sunt suspendate de la tranzactionare in vederea delistarii companiei.   In urma unei oferte publice de preluare, societatea Florin Calinescu Media Company Impex SRL a ajuns sa detina peste 98% din actiunile Pro Optica. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO