Companii

Francezii de la Wirquin investesc 2 mil. euro intr-o fabrica de mase plastice

21.09.2005, 17:36 94

Compania franceza Wirquin, cu activitati in industria articolelor sanitare din mase plastice, va realiza o investitie de aproximativ doua milioane de euro intr-un proiect greenfield situat in zona industriala a Bucurestiului, langa comuna Chitila.

"Romania a devenit principala baza de productie si comercializare pentru tarile din Europa de Est", a afirmat Marc Huot, directorul general al Wirquin Romania.

In urma realizarii acestui proiect, reprezentantii Wirquin estimeaza depasirea unui prag al vanzarilor de trei milioane de euro anul viitor, fata de doua milioane de euro in 2004.

Scumpirea excesiva a petrolului a creat dificultati pentru industria maselor plastice in prima jumatate a anului. "Incercam pastrarea unui nivel acceptabil al preturilor, in conditiile in care pretul materiilor prime este intr-o crestere continua, iar fluctuatiile de curs pot da peste cap planurile de afaceri", a explicat Huot.

Cresterea pretului barilului de petrol la peste 50 de dolari de la inceputul anului a generat o scumpire a principalelor materii prime utilizate de industria maselor plastice, polipropilena, polietilena sau PVC-ul. Scumpirea acestor materii prime nu a putut fi rostogolita de producatori in cresterea preturilor finale, iar rezultatul a fost scaderea substantiala a marjelor operationale pentru majoritatea companiilor din industrie.

Pretul la PVC a inregistrat o crestere de peste 60% anul trecut fata de 2003, iar preturile la polietilena si polipropilena au crescut, in medie, cu 30%.

Aproape jumatate din productia realizata de companie in Romania este exportata, principalele piete de export fiind Turcia, Moldova, Slovenia, Bulgaria sau Ucraina.

Principalii competitori interni ai Wirquin sunt companiile Plastor sau Romtatay. Cu cele trei divizii ale sale, Plastor estimeaza vanzari totale de peste 14 milioane de euro anul acesta.

"Concurenta companiei provine si de la importurile din China sau Turcia, cu preturi mai mici dar de calitate inferioara", a sustinut directorul Wirquin Romania.

La nivel european, Wirquin, companie cu afaceri anuale de circa 60 de milioane de euro, detine doua capacitati de productie in Franta si distribuitori proprii in Spania si Portugalia. Compania a fost infiintata in 1977, iar in 1999 s-a implicat in dezvoltarea unui spatiu industrial de depozitare cu o suprafata de 5.500 de metri patrati.

Printre clientii la nivel european ai companiei se numara retailerii Bricostore sau Mr. Bricolage precum si companiile Bauhaus sau Comafranc.

Compania este prezenta pe piata romaneasca din anul 1999, cand a devenit actionar majoritar al companiei Urbis Sanitar Bucuresti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO