Companii

Frigotehnica asteapta afaceri cu 50% mai mari, pana la 20 milioane de euro

01.07.2005, 18:44 94

Compania Frigotehnica, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata echipamentelor si instalatiilor frigorifice, mizeaza in acest an pe o cifra de afaceri de 20 mil. euro, in crestere cu 53% fata de 2004.

"In primele cinci luni din acest an dinamica de crestere se incadreaza in planul de afaceri prognozat pentru 2005.

Apreciez ca a doua jumatate a anului vom creste mai mult, in conditiile in care, din lanturile de retail prevazute a se deschide in acest an, doar doua au fost finalizate in prima jumatate. Restul urmeaza sa fie echipate in perioada urmatoare", a declarat Nicolae Bara, actual consilier al grupului de firme Frigotehnica. (Bara a fost presedinte al grupului, insa din cauza incompatibilitatii functiei cu postul de parlamentar PD, a adoptat in timpul mandatului un rol de consilier in cadrul companiei).

Bara mai spune ca la sfarsitul acestui an, grupul de firme Frigotehnica, care s-a largit anul acesta cu o institutie de presa (Frigo Media) si cu o tipografie (Frigo Print) va inregistra o cifra de afaceri de 30 de mil. de euro, dubla fata de 2004. "La sfarsitul acestui an, cifra de afaceri a grupului va fi de 150 de ori mai mare decat cea inregistrata in momentul privatizarii, in 1995", afirma Bara.

Din Frigotehnica Grup mai fac parte si companiile FrigoSystem, Eco Clima Industrial, Technoelectric, Frigoelectric, MTH Frigo si Frigo Leasing, specializate in executia instalatiilor de frig industrial si comercial, a celor de aer conditionat, dar si in dotarea cu mobilier frigorific sau in oferirea de solutii de leasing.

Doar 10% din cifra de afaceri a Frigotehnica provin din activitati de productie, 90% fiind reprezentate de proiectarea si montajul instalatiilor frigorifice.

Daca la privatizare, compania renuntase la orice activitate de productie, anul trecut, in urma unei investitii de un milion de euro, firma a reluat productia, infiintand o fabrica de usi frigorifice. "Pana sa incepem productia, doar noi aduceam in jur de 1.000 de usi anual", a precizat Bara.

In iulie, in urma unei investitii de 200.000 de euro, al doilea centru de productie al grupului va incepe sa realizeze grupuri de compresoare. "Suma acopera doar infrastructura, insa logistica ne va costa mult mai mult", explica Bara.

El mai spune ca intentiile sale de a infiinta centre de productie se opresc aici. "Riscul de a investi in productie este mult mai mare, mai ales daca nu esti conectat la informatiile ce vin din piata. Serviciile, in schimb, iti ofera o flexibilitate mult mai mare", mai spune Bara.

Cu o cota de piata estimata la peste 60%, Frigotehnica are clienti toate lanturile de retail din Romania. "Pe partea de aer conditionat estimam o cota de piata de 6%, la instalatiile de frig industrial detinem 60% din piata, iar la cele de comercial avem 90% din piata", mai spune Bara.

Piata echipamentelor frigorifice este estimata la 150 de mil. de euro anual, peste 90% fiind acoperite de importuri. "Firmele romanesti s-au specializat in proiectare, montaj, asistenta, service si consultanta. Decalajul fata de productia din Occident era atat de mare, incat am fost obligati, in special de lanturile de magazine, sa aducem produsele pe care le foloseau in alte tari", mai spune Bara.

El subliniaza ca in ultimii ani, Frigotehnica nu a exportat produse, insa a realizat export de servicii. "Anul acesta am lucrat in Liban, Oman si Moldova si am montat instalatii de frig pentru reteaua Metro in Serbia", afirma Bara.

Compania Frigotehnica a fost infiintata in 1949 si a detinut monopolul productiei in industria de frig pana in 1989, alaturi de Frigocom din Bucuresti si Tehnofrig din Cluj.

"Lipsa concurentei si obligatia de a realiza echipamentele numai in tara au dus la un decalaj imens fata de statele din Occident, iar competitia echipamentelor din import nu a putut fi gestionata de firmele romanesti. Doua dintre ele nici nu mai exista", mai spune Bara. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO