Companii

Gabriel Biriş, avocat Biriş Goran: Cele două sisteme de asigurări de sănătate, public şi privat, ar trebui să coexiste paşnic şi să se sprijine unul pe altul

Gabriel Biriş, avocat Biriş Goran: Cele două sisteme...

Autor: Bianca Dorobanţu

13.09.2016, 17:51 333

Sistemul public de sănătate românesc şi cel privat ar trebui să coabiteze, nu să fie în opoziţie, a spus Gabriel Biriş, avocat Biriş Goran, fost secretar de stat în ministerul Finanţelor în cadrul ZF Health & Pharma Summit ’16.

Cele două sisteme de asigurări de sănătate ar trebui să coexiste paşnic, nu agresiv, ca acum şi să se potenţeze unul pe altul”.

Oamenilor trebuie să le fie asigurat un pachet de servicii medicale indiferent dacă sunt acordate în mediul privat sau în cel public.

„Un sistem nu trebuie să-l excludă pe celălalt nici în ce priveşte serviciile, nici în ce priveşte asigurarea. Este important ca banii să urmeze asiguratul şi să se descatuşeze piaţa”.

În ce priveşte coplata, Biriş spune că ar trebui permisă dezvoltarea asigurărilor private de sănătate pentru a acoperi această măsură.

„Daca avem mai mult decat poate oferi sistemul public de sănătate şi avem resurse pentru a ne cumpăra servicii suplimentare, de ce să nu le putem cumpăra şi sistemul de asigurări să acopere coplata? De ce să nu permitem dezvoltarea asigurărilor private de sănătate pentru a acoperi coplata? De vreme ce cu toţii plătim acel procent din cât caştigăm plafonat sau nu, nu trebuie să şi beneficiem?”

De asemenea, Biriş mai consideră că problema migraţiei medicilor este foarte importantă.  

„Mnisterul Sănătăţii şi Casa de Asigurări gâtuie dezvoltarea sistemului sanitar, în condiţiile în care ştim cu toţii că avem o problemă – migraţia medicilor. Vorbim de deductibilitate pentru a stimula piaţa, însă în momentul în care impozitul pe venit sau pe profit este de doar 16%, înseamnă ca incentive-ul prin deductibilitate este de doar 16%”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO