Companii

Gazprom: Spunem bun venit tehnologiilor verzi, dar sa nu ne lasam dusi cu presul de mituri si concepte gresite

Seful Gazprom: Noi le spunem bun venit tehnologiilor verzi, dar sa nu ne lasam dusi cu presul de mituri si concepte gresite. Gazul va fi combustibilul viitorilor 100 de ani
10.06.2010, 16:33 34

Alexei Miller, seful Gazprom, cel mai mare producator de gazedin lume, a eliminat rand pe rand actualele tendinte in ceea cepriveste inlocuirea surselor conventionale de producere a energieicu cele "verzi", spunand ca pentru secolul acesta cel mai importantcombustibil vor fi gazele naturale, detronand astfel petrolul.

"Acum circula o teorie destul de populara: viitorul este alenergiilor regenerabile. Poate asa va fi! Oricum, intrebarea estecand va veni acest viitor? In anii 60, dupa primul zbor in spatiuerau niste asteptari ca incepand chiar de a doua zi naveteinterplanetare vor strapunge spatiul iar zborul pana la Luna vadeveni un fel de ruitna, la fel ca o calatorie cu tramvaiul. Autrecut 50 de ani si continuam sa exploram spatiul si niciunuldintre noi nu merge frecvent pe Luna, probabil nici nu vom merge,in timp ce tramvaiele inca circula", a spus Miller.

Potrivit acestuia intreaga revolutie regenerabila care are locin acest moment la nivel european se va face pe spateleconsumatorilor, in timp ce energia rezultata din gazele naturaleeste acceptabila si competitiva pentru populatia in crestere abatranului continent.

"Gazprom le spune bun venit noile tehnologii din domeniulenergetic, dar cere a abordare mai sobra astfel incat sa nu fimdusi cu presul de mituri sau concepte gresite. Cred ca niciunuldintre noi nu a uitat cat de geroasa a fost iarna trecuta. Si-a puscineva problema cu cat ar fi scazut termometrele din locuinteleeuropenilor daca s-ar fi bazat numai pe eoliene si pe energiesolara? In perioadele de crestere a cererii, atunci cand pe timpuliernii consumul atinge cote record, nu exista nicio alternativaviabila la gazele naturale", spune Miller.

In ceea ce priveste proiectele de gaz natural lichefiat (GNL -n.r.), considerate la randul lor o alternativa la gazul rusesc,Miller spune ca utilizarea acestui combistibil nu poate firealizata decat local, in continuare Europa urmand sa fiealimentata in mare parte prin conducte. Romania este implicataintr-un proiect privind constructia a doua terminale de GNL alaturide Azerbaidjan si Georgia.

"Modul de utilizare al GNL-ului este local. Este consumat cuprecadere in regiunile de coasta apropiate de terminalele deregazeificare. Majoritatea livrarilor se fac prin intermediultraditionalelor conducte. Cu alte cuvinte, de multe ori este tehnicimposibil sa aduci GNL de la un terminal catre consumatori inEuropa Centrala", a mai spus CEO-ul Gazprom.

Un alt subiect fierbinte al industriei este acela al gazelornecoventionale si in special al gazelor de sist. Extractia gazelorde sist a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultima vreme si maiales in Statele Unite ale Americii, acest lucru putand fi un motivde ingrijorare pentru rusii de la Gazprom. Miller respinge insateoria potrivit careia aceste gaze neconventionale ar putea fiincoronate ca "noile reginele" pietei de profil.

"Gazul de sist va juca un rol important si folositor pentru abalansa piata gazelor naturale la nivel regional, dar nu suntmotive sa-l incoronam si sa-l punem pe tron", a mai spusMiller.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO