Companii

GDF SUEZ: Ne concentram resursele pe proiectele avansate

15.12.2009, 23:13 36

GDF SUEZ, grupul de utilitati francez cunoscut pe piata localamai ales prin intermediul participatiei majoritare pe care o detinein cadrul fostei companii de distributie si furnizare a gazelornaturale Distrigaz Sud, spune ca a terminat studiul de fezabilitatepentru centrala de 400 MW pe care intentioneaza s-o construiascaalaturi de Termoelectrica la Borzesti.

Proiectul, a carui valoare este de circa 400 de milioane deeuro, este primul care are studiul de fezabilitate terminat, incontextul in care in 2008 Termoelectrica a incheiat treiparteneriate pentru ridicarea unor noi unitati de productie, unulcu GDF SUEZ, celelalte doua fiind semnate cu consortiul format dinE.ON (Germania) si Enel (Italia), respectiv cu cehii de la CEZ.

Finalizarea studiului de fezabilitate este o conditie pentrudemararea celorlalte negocieri in ceea ce priveste realizareaproiectelor. "Impreuna cu Termoelectrica am realizat un studiu defezabilitate pentru constructia unei centrale in ciclu combinat de400 MW la Borzesti", spun reprezentantii grupului, precizand cadetaliile legate de acest subiect sunt confidentiale.

Acesta nu este singurul proiect de producere a energieielectrice pe care GDF SUEZ il are planificat. "In prezent facemanalize pentru a identifica cele mai bune zone pentru dezvoltareaunor proiecte eoliene in tara. Dupa aceasta prima faza de analizavom reflecta si la optiunea de a realiza potentialele investitii inparteneriat", mai spun reprezentantii GDF SUEZ.

Cel mai important proiect de producere a energiei in care esteGDF SUEZ implicat este realizarea reactoarelor nucleare 3 si 4 dela Cernavoda, proiect in valoare de 4 mld. euro, la realizareacaruia participa aproape toate grupurile europene de talie mare,multe dintre acestea avand operatiuni de amploare in Romania. "Avemun buget important alocat dezvoltarii proiectelor Borzesti,Cernavoda si a celor eoliene", spun reprezentantii GDF SUEZ, fara adeclara insa care este valoarea acestui buget.

In afara de aceste proiecte, GDF SUEZ avea si alte investitii inplan, printre care se numara o unitate de productie a energiei laContanta si una la Galati, proiecte foarte mari care presupuneaufonduri totale de pana la 2,5 mld. euro. "In momentul de fataaceste proiecte nu sunt prioritare pentru GDF SUEZ in Romania, carea ales sa-si concentreze resursele pe proiecte mai avansate",explica reprezentantii grupului.

Cum vede GDF economia in 2010

"Impartasim si noi parerea analistilor economici careanticipeaza o redresare a economiei romanesti, care s-ar traduceprintr-o crestere de 0,5% in 2010 fata de o crestere negativa de 8%inregistrata in acest an. Acelasi ton optimist il mentinem sipentru 2011, an pentru care Comisia Europeana estimeaza o crestereeconomica de 2,5%", spun reprezentantii grupului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO