Companii

GDF SUEZ se duce în Bulgaria pentru a face comerţ regional cu energie

Autor: Roxana Petrescu

02.09.2010, 23:52 38

GDF SUEZ Energy Trading România, companie specializată încomerţul cu energie electrică controlată de grupul franco-belgianGDF SUEZ, îşi face intrarea pe piaţa din Bulgaria, reprezentanţiifirmei spunând că obiectivul este acela de a realiza o platformăregională de trading.

Mişcarea vine în contextul în care şi la nivelul fostuluiDistrigaz Sud, companie preluată de GDF SUEZ în 2005 carereprezintă cel mai important activ al grupului pe piaţa locală, aavut loc trecerea de la simpla livrare a gazelor naturale, lafurnizarea unui coş de utilităţi care să cuprindă şi energiaelectrică.

De altfel, mai toate grupurile energetice mari care şi-au făcutintrarea pe plan local şi-au construit portofolii integrate deutilităţi, exemple în acest sens fiind cehii de la CEZ sau germaniide la E.ON.

"GDF SUEZ a aplicat pentru a obţine o licenţă de operare şi detrading (comerţ cu energie - n.red.) cu scopul de a interconectatoate operaţiunile regionale de trading, GDF SUEZ desfăşurândactivităţi de trading la nivel pan-european. Intrarea pe piaţabulgară de energie ne permite să participăm la licitaţiileregionale şi la licitaţiile producătorilor locali", spunreprezentanţii din România ai GDF SUEZ.

Potrivit acestora, motivul intrării pe piaţa din Bulgaria nu arfi nişte preţuri mai mici la energia electrică faţă de celepracticate local, ci posibilitatea de a dezvolta comerţul cuenergie la nivel regional.

Anul trecut, GDF SUEZ Energy Trading România a realizat afaceride 23,7 milioane de euro prin intermediul a opt angajaţi, potrivitdatelor de la Ministerul Finanţelor.

De la sfârşitul lunii trecute, operaţiunile locale ale GDF SUEZsunt conduse de către francezul Eric Stab, sub coordonarea acestuiaaflându-se şi Turcia şi Slovacia. Odată cu venirea lui Stab,Bucureştiul devine centrul GDF SUEZ pentru operaţiunile din Europade Est. Alegerea României drept centru pentru coordonareaactivităţilor din regiune a fost motivată de către reprezentanţiiGDF SUEZ prin prisma proiectelor mari în care grupul este implicatlocal. Astfel, GDF SUEZ face parte din compania de proiect care varealiza reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă,investiţie de patru miliarde de euro. Tot în acest proiect mai suntimplicaţi cehii de la CEZ, italienii de la Enel, germanii de la RWEPower, spaniolii de la Iberdrola şi ArcelorMittal România. GDF SUEZmai este implicat în realizare unei termocentrale de 400 de MW laBorzeşti şi şi-a exprimat intenţia de a intra pe partea de proiecteeoliene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO