Companii

Grupul german RWE vinde actiunile detinute la o companie ceha de gaz

10.10.2002, 00:00 32

RWE Gas, companie germana care detine mare parte din industria petroliera ceha, intentioneaza sa vanda stocul sau minoritar de actiuni ale companiei de gaz si petrol Moravske Naftove Doly (MND), intrucat intra in conflict cu cadrul legislativ intern precum si cu ultimele active cehesti recent achizitionate.
Anul acesta, RWE Gas a cumparat cele 97 de procente detinute de stat din compania Transgas, care se bucura de monopol in achizitia combustibilului si in retele de conducte.
Grupul german a mai cumparat cateva companii regionale de distributie, pentru 4,1 miliarde de euro, tranzactie ce reprezinta cea mai mare privatizare de pana acum din Republica Ceha.
Klaus Homann, presedintele Transgas si membru in consiliile de conducere a sase companii regionale de distributie din Cehia in care RWE Gas detine pachetul majoritar, a declarat ca a fost acceptata o oferta din partea unor actionari minoritari ai Eurogas, companie care detine prin asociere SPP Bohemia, proprietara celor mai multe actiuni MND. Oferta de vanzare este in valoare de 40 milioane euro, echivalentul a 1,2 miliarde coroane cehesti.
Aceasta initiativa relaxeaza climatul tensionat al relatiilor dintre principalii detinatori de actiuni MND. RWE Gas s-a plans la inceputul anului ca interesele sale au fost lezate atunci cand reprezentantul sau a fost retras din consiliul de conducere al MND. "RWE Gas nu este de acord cu strategia actuala a MND de dezvoltare a unor activitati exploatare petroliera de mare risc in Pakistan", a mai spus Homann.
Conform clauzelor stabilite de Oficiul pentru Protectia Concurentei Economice (UOHS) cu ocazia privatizarii Transgas, s-a intezis grupului RWE sa achizitioneze alte actiuni ale companiilor din sectorul de exploatare si productie petroliera.
In aceste conditii, compania gemana a avut de ales intre a ramane intr-o firma unde nu poate exercita controlul si a vinde actiunile detinute. "Problema era ca nu ne puteam consolida pozitia in cadrul managementului", a mai adaugat Homann. "Acum dorim sa avem relatii de afaceri normale cu MND."
Unul dintre principalele avantaje ale MND si principalul motiv al deciziei oficiului concurentei, il reprezinta capacitatea MND de a depozita produse petroliere. De asemenea, oficiul apreciaza MND ca fiind principalul concurent potential al RWE Gas pe piata ceha.
Alte aspecte nesolutionate, puse in discutie o data cu privatizarea Transgas, se refera la compania de distributie pragheza Prazska Plynaresnka (PP) si la interzicerea de catre UOHS a investitiilor RWE Gas in companii regionale de incalzit public.
RWE Gas detine cira 60% din capitalul PP, dar nu si controlul asupra companiei, datorita unei structuri complexe de tip holding care inglobeaza PP. Drept consecinta, RWE nu poate consolida rezultatele PP in evidentele sale contabile.
Dreptul de decizie este impartit intre cei trei actionari principali: RWE Gas, Ruhrgas, o alta companie germana, si Consiliul Municipal Praghez. In cazul in care Consiliul Municipal ar fi dispus sa cedeze actiunile sale, RWE Gas ar fi interesat sa inceapa oricand negocierile pentru cumpararea acestora, adauga Homann.
In ultimele doua saptamani au aparut rapoarte contradictorii in presa ceha privind intentia Consiliului Municipal de a vinde actiunile PP, desi nu a fost facut nici un comunicat oficial.
Reprezentantul primarului praghez, Petr Svec, a declarat pentru Prague Business Journal ca nu este necesara vanzarea actiunilor detinute de Consiliul Municipal, cu exceptia celor la Prague Water Company (PVK), pentru a strange fonduri pentru reparatii in urma inundatiilor.
Cu o alta ocazie, Homann a sugerat ca RWE Gas are nevoie de o mai mare flexibilitate a conditiilor impuse de UOHS privind investitiile sale in domeniul incalzitului public.
In prezent, trei din cele patru companii de incalzit public, situate in Moravia de nord si in Bohemia, se confrunta cu probleme financiare, iar RWE Gas ar putea fi nevoita sa sisteze alimentarea cu combustibil, daca nu se gasesc solutii de depasire a acestui impas, eventual prin preluarea acestora de catre RWE Group.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO