Companii

Guvernul majorează de trei ori suma pentru ajutoare de stat, până la peste 2,2 mld. lei. Pe schema HG 807 au fost depuse aproape 200 de proiecte care au cerut 6,4 mld. lei sprijin de la stat

Guvernul majorează de trei ori suma pentru ajutoare de...

Autor: Cristina Roşca

24.08.2022, 00:07 914

Guvernul suplimentează bugetul pentru ajutoare de stat de la 700 mil. lei la peste 2,2 mld. lei, însă în continuare suma reprezintă doar o treime din cât au cerut investitorii.

„În ceea ce priveşte ajutorul de stat, oferit pe schema HG 807, pe lângă bugetul iniţial de 140 mil. euro (circa 700 mil. lei), există două posibile suplimentări. Este vorba, pe de-o parte, de o sumă de 110 mil. euro (547 mil. lei), care reprezintă disponibilul de bani neconsumat din valoarea întregii scheme de ajutor de stat de 6,38 mld. lei. În plus, avem o sumă de 200 mil. euro (1 mld. lei), ce reprezintă majorarea bugetului total al schemei, pentru care exista deja un proiect depus de hotărâre de guvern“, explică Iulian Sorescu, expert în ajutoare de stat, consultant financiar şi de business în cadrul companiei Noerr.

Investitorii au pus pe masă în prima parte a acestui an aproape 200 de proiecte în valoare de 17 mld. lei (3,4 mld. euro), bani cu care vor să ridice fabrici, hoteluri şi clinici medicale în România. Aceste companii au cerut însă ajutoare de stat în valoare totală de 6,4 mld. lei.

„Statul român nu este un sac fără fund şi nu are cum să ofere mai mult decât a agreat împreună cu Comisia Europeană“, continuă Sorescu.

Valoarea întregii scheme de ajutor de stat (pentru perioada actuală 2014-2020, cu prelungire până în 2023) a fost agreată cu Comisia Europeană în euro, respectiv suma de 1,45 mld. euro. În acest moment, autorităţile propun o suplimentare de 1 mld. lei, prin recalcularea cursului de schimb de la 4,4 lei la 4.92 lei pentru un euro precum şi ajustarea bugetului total la 1,5 mld. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO