Companii

Harta fuziunilor şi achiziţiilor în 2022 în Europa Centrală şi de Est: România suflă în ceafa Poloniei, liderul regional al pieţei de M&A, ca număr de tranzacţii, dar valoarea medie a fiecărui deal e de cinci ori mai mică

Harta fuziunilor şi achiziţiilor în 2022 în Europa...

Autor: Cristina Roşca

14.02.2023, 16:00 745

În România, în 2022, s-au semnat 234 de tranzacţii cu o valoare cumulată de 2,9 mld. euro Cele mai interesante domenii pentru investitori au fost imobiliarele şi construcţiile, producţia, telecomul şi IT-ul În total, în Europa emergentă, în 13 ţări, inclusiv Albania, Bosnia şi Herţegovina şi Muntenegru, anul trecut au fost parafate 1.229 de acorduri în valoare totală de peste 38,3 mld. euro.

România a fost anul trecut a doua cea mai mare piaţa de M&A din regiune, după Polonia, ca număr de tranzacţii semnate, arată raportul Emerging Europe M&A Report 2022/23 al casei de avocatură CMS. Ca valoare a pieţei, România s-a situat pe locul al treilea, fiind surclasată nu doar de Polonia, liderul absolut, ci şi de Croaţia.

Este interesant de observat că în 2022, pentru prima dată, România s-a apropiat foarte mult de Polonia ca număr de tranzacţii, cele două ţări fiind despărţite de doar 16 acorduri. În mod normal, cea mai pu­ternică economie din Europa Centrală şi de Est, Polonia, este mult în faţa României conform acestui indicator. Ba mai mult, abia în ultimii trei ani România a ajuns să depăşească Cehia şi să urce pe locul secund în regiune, loc binemeritat ţinând cont de mă­rimea economiei, a populaţiei şi de evo­luţia pozitivă a mediului local de business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO