Companii

Heberger: Nu mai ajungem pana in 2012 la afacerile din 2008

Heberger: Nu mai ajungem pana in 2012 la afacerile din 2008

Claus Kegel, directorul general al Heberger Constructii: Sectorul constructiilor nu mai este la fel de profitabil cum era in 2008, cand piata era supraincalzita. Planul nostru era sa ne consolidam afacerile la un nivel de 50 de milioane de euro.

18.04.2010, 23:18 211

"Anul trecut am finalizat marile contracte pe care le aveam inderulare la inceputul crizei si nu a fost absolut nicio licitatienoua pentru proiecte in primele noua luni din 2009", spune ClausKegel, directorul general al Heberger Constructii.

Compania a realizat in 2008 o cifra de afaceri de 65 mil. euro,fiind cel mai ridicat nivel inregistrat pe piata locala de laintrarea in anul 2004. Heberger avea in 2008 o productivitate deaproape un milion de euro pe angajat, in conditiile in care avea 70de angajati, insa marja neta nu a depasit in niciun an 5%.

"Nu este in intentia noastra sa repetam cifra de afaceri din2008. Sectorul constructiilor nu mai este la fel de profitabil cumera in 2008, cand piata era supraincalzita. Planul nostru era sa neconsolidam afacerile la un nivel de 50 de milioane de euro. Cred caaceasta tinta nu va fi atinsa mai devreme de 2012, dar avemrabdare", explica Kegel. El considera ca revenirea pieteiimobiliare nu se va intampla anul acesta si ca firmele deconstructii mai au de asteptat pana vor intra in executieproiectele pentru care se va gasi finantare.

Contractele care au generat cifra de afaceri au fost finalizareaproiectului de birouri Floreasca Business Park (cu o valoare de 62mil. euro) si a unui service pentru compania Felbermayr ServiceStation (cu o valoare de 3,5 milioane de euro) din Dragomiresti,judetul Ilfov. Heberger a semnat spre sfarsitul anului un contractde mici dimensiuni pentru constructia unui spatiu industrial inChiajna.

"In semestrul doi o mica parte din cifra de afaceri a fostgenerata de decizia de continuare a proiectului Residenz dinChitila (dezvoltat de Tiriac Imobiliare - n. red.) si de proiectulnou din Chiajna", afirma managerul Heberger.

Asteapta salvarea de la sectorul public

Managerul Heberger afirma ca astepta ca statul sa devina uninvestitor mai agresiv in sectorul constructiilor, odata cu venireacrizei, insa acest lucru nu s-a intamplat. "Retailerii si lanturilede magazine de bricolaj continua extinderea si organizeazalicitatii si construiesc. Cateva proiecte industriale urmeaza safie incepute. Din pacate sectorul public nu este la fel de activ pecat ne-am fi asteptat si pe cat ar fi nevoie. Sectoarelerezidential si de birouri sunt in continuare in stand-by."

Kegel nu a facut nicio estimare referitoare la evolutia cifreide afaceri anul acesta, pentru ca deocamdata suntem in luna apriliesi cele mai mari sperante se leaga de semestrul doi.

"Participam la licitatii si negociem pentru anumite contracte,insa competitia este foarte dura. In plus, unele proiecte incaasteapta sa primeasca acceptul de la actionari si finantatori. Dinfericire s-ar putea sa inchidem un acord pentru realizarea uneiparti din serviciile de facility management pentru un proiect pecare il construim. Ne-am propus sa ne extindem in acest sector deceva timp", spune managerul Heberger.

Grupul german Heberger, fondat in 1948, activeaza in intreagalume, centrele locale de interes situandu-se in Germania, Europa siOrientul Apropiat si a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de270 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO