Companii

Holdingul Conex Iasi a vandut de 25 de milioane de dolari

09.03.2001, 00:00 68



Cele sapte firme din cadrul grupului Conex, implicat in productie de piese auto, vopsele, comert si materiale de constructii din Iasi au inregistrat in anul 2000 o cifra de afaceri de aproximativ 25 milioane de dolari, iar conducerea grupului estimeaza ca in 2001 aceasta va creste cu 40%.

Ponderea cea mai mare in cifra de afaceri o reprezinta productia pieselor auto (66%), urmata de productia de lacuri si vopsele (18%), comert (15%) si productia de tamplarie si aluminiu (1%).

Cu o productie de patru mii de tone de lacuri si vopsele, firma ieseana ocupa, la sfarsitul anului trecut, locul al treilea in topul producatorilor nationali de vopsele.

Potrivit fondatorului si directorului grupului, Ioan Prisecaru, Conex SA detine o cota de piata de 10%, iar principalii competitori sunt Policolor Bucuresti, Kober Piatra Neamt si Azur Timisoara.

In 1999, grupul a cumparat de la stat 69,9% din actiunile societatii ASAM, producatoare de piese de schimb. "ASAM era un important producator de piese complexe pentru automobile.

Pretul platit pe pachetul majoritar de actiuni, de 3,8 mld. lei nu era o problema, ci datoriile de 38 mld. lei erau adevarata povara", declara Prisecariu. Inainte de achizitionarea ASAM, grupul a avut o cifra de afaceri de 10 mil. $.

In numai doi ani, productia realizata la ASAM s-a dublat ca valoare absoluta, ajungand, in prezent la 18 mld. lei lunar.

Impreuna cu o alta firma producatoare de pise auto din grup, Tes Conex, ASAM detine o cota de 18% din piata romaneasca de piese auto, fiind si unul dintre furnizorii de piese din tabla si plastic pentru Dacia Pitesti.

ASAM mai produce sisteme de ambreiaje pentru Dacia, dar si elemente ale sistemelor de suspensie, frOnare si directie pentru autoturisme, autobuze, camioane si masini de teren.

Pentru perioada urmatoare, investitiile se vor ridica la cateva milioane de dolari. In cel mult trei luni, la ASAM va fi pusa in functiune o sectie de productie a centurilor de siguranta, in colaborare cu firma brasoveana Autoliv.

Aici vor fi aduse utilaje performante, centurile de siguranta urmand a fi livrate unor producatori mondiali importanti din industria de automobile.

In 2001, la ASAM vor fi investite, in total, doua mil $, urmand ca, in urmatorii patru ani, sa mai fie investite alte doua mil. $.

De asemenea, vor fi facute investitii de 1 mil. $ la fabrica de lacuri si vopsele Conex si 500 de mii de dolari la Tes Conex, pentru producerea de piese auto.

Pe lOnga Conex SA, Tes Conex si ASAM, grupul mai cuprinde societatile Adimet (en-gross pentru produse metalurgice), Bursa de Marfuri Iasi (specializata in operatiuni de tranzactionare si compensare), Conex International (proiectare urbanistica si tamplarie de aluminiu) si Transconex (transportator auto, intern si international).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO