Companii

Industria metalurgica, gura de oxigen pentru afacerile Messer

18.11.2005, 18:35 143

Compania Messer Romania Gaz, reprezentanta locala a producatorului german de gaze industriale Messer Group, estimeaza pentru acest an o crestere a afacerilor cu 20%, pana la peste 24 de milioane de lei (7,2 milioane de euro), ca urmare a cresterii livrarilor catre industria metalurgica.

"In 2005 ne-am largit portofoliul de clienti, iar multi dintre clientii nostri si-au majorat productia, ceea ce s-a reflectat in volumul comenzilor de gaze industriale", spune Wolfgang Indenhuck, directorul general al Messer Romania.

In acest an, compania a investit 1,9 milioane de euro in unitatea de productie pe care o detine la Deva. Investitiile s-au concretizat in cresterea capacitatii de productie si ridicarea standardelor de calitate si de protectie a mediului. Messer detine facilitati de productie si in Bulgaria.

"Pentru a asigura competitivitatea produselor este necesar sa producem in tara pe care o deservim", afirma Indenhuck. "Pe piata romaneasca provocarile carora trebuie sa le facem fata constau in a ne asigura forta de munca bine calificata in acelasi timp cu pastrarea costurilor cu manopera la un nivel competitiv cu cele din Bulgaria si Ucraina", adauga el.

Industria metalurgica este in acest moment sectorul cu cea mai importanta contributie in afacerile Messer, industria alimentara inregistreaza o dezvoltare puternica, vanzarile catre firmele din sectorul medical reprezinta 10% din incasarile Messer din Romania.

"Piata se concentreaza pe productia de gaze industriale de o calitate superioara, data fiind intensificarea concurentei datorata interesului tot mai mare al jucatorilor internationali care nu vor sa rateze oportunitatile de a intra pe o piata cu 23 de milioane de locuitori", explica Indenhuck.

Printre concurentii celor de la Messer pe piata romaneasca se numara companiile Linde Gaz Romania, Air Liquide Romania, Siad, Buse Prodgas Romania.

In general, lunile decembrie si ianuarie sunt cele mai slabe din punctul de vedere al vanzarilor deoarece multe capacitati de productie se inchid in aceasta perioada, iar cele mai bune luni sunt cele de dupa vacanta de vara, cand clientii isi majoreaza productia si consuma un volum mai mare de gaze industriale. Oxigenul lichid are cea mai importanta pondere in cifra de afaceri a Messer.

Printre clientii companiei se numara Daewoo Mangalia, Kuhnke Reele, Alro Slatina, Honeywell Garrett, Mechel Campia Turzii, TMK Group, Philips.

In 2004, Messer Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 22 milioane lei (5,4 milioane de euro) si un profit de 4,5 milioane lei (1,1 milioane de euro) cu un numar mediu de 34 de salariati.

In acest an, numarul angajatilor companiei va ajunge la 75, potrivit conducerii.

Una dintre problemele cu care se confrunta jucatorii de pe aceasta piata este legata de restrictiile recent impuse asupra circulatiei autovehiculelor care transporta incarcaturi periculoase, in timpul noptii si in weekend. Acestea au redus cu 50% timpul in care aceste transporturi sunt permise, spun oficialii Messer, ceea ce contravine cu reglementarile internationale in vigoare si cu armonizarea legislatiei romanesti cu normele Uniunii Europene.

O alta problema este lipsa locurilor de parcare pentru asemenea vehicule, care sa permita statio-narea in siguranta pe timpul noptii.

In 2004, grupul Messer a inregistrat vanzari nete de 521 de milioane de euro si un castig inainte de de-ducerea taxelor si dobanzii (EBITDA) de 130 de milioane de euro. Messer Group produce si furnizeaza oxigen, nitrogen, argon, dioxid de carbon, hidrogen, heliu, gaze pentru sudura si gaze speciale, gaze medicinale si alte tipuri de gaze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO