Companii

Internetul va reduce piata neagra a autorizatiilor de transport

05.08.2003, 00:00 20

Autorizatiile de transport rutier international de marfa vor fi atribuite electronic, prin intermediul site-ului www.e-licitatie.ro, incepand de la jumatatea lunii, in acest fel urmand sa se reduca spre zero coruptia, au declarat reprezentantii transportatorilor.
Piata neagra (traficul de influenta, mita acordata pentru obtinerea autorizatiilor de transport, dar si comertul cu aceste documente) este evaluata la circa 10-12 milioane de dolari, potrivit oficialilor Grupului de lucru al asociatiilor transportatorilor rutieri pentru relatia cu autoritatile.
Pana acum, autorizatiile erau acordate de catre o Autoritatea Rutiera Romana (ARR). ARR elibereaza patru tipuri de documente: autorizatii multiple de transport international (CEMT) - abonamente anuale care permit transportatorului sa efectueze transportul pe anumite rute fara a mai avea nevoie de autorizatii de tranzit, autorizatii de tranzit prin tarile UE, autorizatii multiple cu Franta si autorizatii bilaterale cu anumite state din Comunitatea Europeana. Romania beneficiaza anual de circa 1.050 de autorizatii CEMT si de 7.000 de autorizatii de tranzit.
"Romania nu dispune de suficiente autorizatii de tranzit, pentru ca fiecare tara doreste sa-si protejeze propriii transportatori. Am infiintat o comisie consultativa care cuprinde atat oficiali din cadrul Ministerului Transporturilor, Constructiei si Turismului, cat si ai asociatiilor transportatorilor. Aceasta comisie nu poate sa faca rost de mai multe autorizatii, cate ar fi nevoie pentru dimensiunile parcului auto, dar poate asigura alocarea corecta a acestora", a declarat Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Carausilor Particulari din Romania (ACPR), membru al Grupului de lucru.
Pretul autorizatiilor pe piata neagra variaza, in functie de destinatii si specificatiile documentelor, intre 300-400 de euro pentru o autorizatie cu tranzit gratuit in Italia si12.000 de euro pentru un abonament CEMT, conform directorului ACPR.
transport, permite vizualizarea stocului disponibil de autorizatii, a rezervarilor realizate de operatori si gestionarea unui profil individualizat de catre fiecare operator care se inregistreaza in sistem.
In viitor vor fi instituite termene limita pana la care autorizatiile vor putea fi utilizate, stabilindu-se chiar si penalitati in cazul in care firma nu le foloseste in perioada stabilita. In plus, selectia firmelor va tine cont de numarul de autorizatii si certificate CEMT primite pana acum, de cate detine in stoc compania respectiva sau de cat de mare este parcul auto al acesteia.
bogdan.neagu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24