Companii

Interviu Szabolcs Nemes, Roland Berger România: Fondurile locale de private equity sunt într-un alt stadiu al ciclului de investiţii faţă de actorii din regiune şi din Vest. Focusul e pe dezvoltare, nu pe exit

Szabolcs Nemes, managing partner la Roland Berger România: Din punct de vedere economic, fondurile din România se aşteaptă la creştere, la un an cel puţin la fel de bun ca precedentul. Nimeni nu crede că economia va scădea, pe când în regiune sau Occident sunt voci care vorbesc de contracţii. Aici vedem o diferenţă semnificativă de perspective între România şi celelalte geografii.

Autor: Cristina Roşca

10.05.2024, 00:07 78

Fondurile de private equity prezente în România şi în ţările din Europa Centrală şi de Est sunt mai optimiste privind contextul economic din 2024 comparativ cu cele din Occident, din ţări precum Germania, Portugalia sau Spania Acest optimism se traduce şi într-un număr mai mare de deal-uri estimate a fi realizate în acest an în România de către investitorii financiari Spre comparaţie, în 2023 au avut loc 13 achiziţii (fără a fi luate în calcul add-on-urile) şi şapte exituri.

Fondurile de private equity pre­zente în România se aşteaptă ca anul 2024 să fie unul bun pen­tru activitatea lor, iar asta în contextul în care şi estimările privind mersul economiei în general sunt optimiste. Astfel, 70% dintre execu­ti­vii din industrie au declarat că în acest an vor exista mai multe tranzacţii care vor a­vea un fond de investiţii la cumpărare, ara­tă raportul European Private Equity Outlook 2024, al companiei de consultanţă Roland Berger, ajuns la cea de-a 15-a ediţie.

Afirmaţiile vin în contextul în care prudenţa a fost cuvântul de ordine în ultimii ani în piaţa de M&A globală, afectată de inflaţia record şi de dobânzile mari. Pentru fondurile de investiţii, asta a însemnat bani mai scumpi şi mai greu de strâns, fapt ce a dus la mai puţine deal-uri decât în anii anteriori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO