Companii

Investitie de 150 mil. dolari: Pepsi incepe in septembrie productia in comuna Dragomiresti, in cea mai mare fabrica din Europa

Investitie de 150 mil. dolari: Pepsi incepe in septembrie productia in comuna Dragomiresti, in cea mai mare fabrica din Europa
24.08.2009, 17:43 217

Producatorul Pepsi Americas va incepe in septembrie productia in noua fabrica din comuna Dragomiresti, situata la iesirea din Capitala, in urma finalizarii primei etape de constructie.

Acesta este primul proiect greenfield al producatorului american pe piata din Romania, anuntat pentru prima data in anul 2007, la scurt timp dupa finalizarea tranzactiei de preluare integrala a companiei Quadrant Amroq Beverages.

QAB, companie controlata de omul de afaceri de origine israeliana Eli Davidai, era fostul imbuteliator si distribuitor local al produselor din portofoliul PepsiCo.

Initial, reprezentantii Pepsi Americas au estimat investitia in fabrica din Romania la 100 mil. dolari, insa ulterior au plusat cu inca 20 mil. dolari, iar in acest moment valoarea anuntata oficial este de 150 mil. dolari. Pepsi a precizat ca aceasta va fi cea mai mare fabrica a sa din Europa.

Fabrica este construita pe o suprafata de 30.000 de metri patrati, insa terenul achizitionat de companie in Dragomiresti (Ilfov) in 2007 este de aproape trei ori mai mare, de 80.000 mp, ceea ce inseamna ca si-a asigurat loc pentru dezvoltarea ulterioara a unitatii. Imbuteliatorul Pepsi a platit 4 mil. dolari pe acest teren.

Pana in 2010-2011, an in care valoarea investitiilor va ajunge la 150 mil. dolari, producatorul planifica si demararea exporturilor din Dragomiresti.

Prima faza a proiectului Pepsi din Dragomiresti, care va fi finalizata la 1 septembrie, va implica investitii de 55-60 mil. dolari, potrivit datelor comunicate anterior de Mike Holmes, directorul general al Pepsi Americas Romania.

Prima fabrica a QAB, cea de pe Soseaua Viilor din Bucuresti, va fi inchisa, angajatii putand fi transferati la noua locatie de productie. In 2009 vor fi imbuteliate doar sucuri necarbonatate in noua fabrica. Fabrica Pepsi de langa Bucuresti este primul proiect greenfield din industria bauturilor non-alcoolice finalizat in acest an, pe o piata estimata la peste un miliard de euro care si-a redus substantial ritmul de crestere in 2008.

In toamna urmeaza sa fie inaugurata o alta fabrica dezvoltata de la zero de o companie multinationala, URBB, imbuteliatorul local al berii Tuborg. Producatorul a anuntat investitii de circa 10 mil. euro in constructia unei unitati de imbuteliere a apei minerale in comuna Bilbor din judetul Harghita.

Pepsi Americas a intrat in Romania prin preluarea Quadrant Amroq Beverages (QAB), fostul imbuteliator local al bauturilor PepsiCo, pe care l-a integrat in companie in 2006.

Din 2006 si pana anul trecut, americanii au schimbat conducerea QAB si au triplat profitul companiei.

Imbuteliatorul a avut anul trecut vanzari de 744 mil. lei (202 mil. euro), in crestere cu 14% fata de 2007, si un profit net de 37 mil. euro. La finele lui 2008 compania avea circa 1.250 de angajati, dintre care 500 de persoane lucrau in productie, potrivit ultimelor date disponibile.

Pepsi Americas se pozitioneaza pe segmentul premium pe toate categoriile pe care activeaza in prezent, cu branduri precum Pepsi, Mirinda, 7UP, Prigat sau Mountain Dew. Pe piata locala, cel mai mare competitor al sau este imbuteliatorul Coca-Cola, compania greceasca Coca-Cola Hellenic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO