Companii

Investitorii straini, atrasi de IT-ul bulgar

04.12.2000, 00:00 21



O companie britanica, infiintata nu cu mult timp in urma de un grup de bancheri londonezi si cativa experti in computere, si-a propus sa investeasca, pana la sfarsitul anului 2001, nu mai putin de cinci milioane de dolari in industria bulgara a tehnologiilor informationale.

Compania Bulventures a anuntat printr-un comunicat de presa ca strategia sa este de a cumpara pachete minoritare de actiuni in cat mai multe dintre firmele bulgare care actioneaza in industria IT.

"Bulgaria este binecunoscuta pentru forta de munca specializata si ieftina din acest domeniu", a declarat Nikolai Vassilev, directorul departamentului de cercetare si strategie pentru Europa Centrala si de Est al companiei Lazard Capital Markets, partener in cadrul Bulventures.

Printre partenerii companiei de investitii se numara si printul Kyril Saxe-Coburg, consilier pe probleme economice al presedintelui Bulgariei Petar Stoianov si fiul regelui exilat al tarii, Simeon.

Bulventures intentioneaza sa semneze primele doua contracte pana la sfarsitul acestui an, a declarat Stanimira Hristova, un alt partener al firmei.

Pana acum, companiile I din Bulgaria au atras de nenumarate ori interesul investitorilor straini. Astfel, compania austriaca EuroproNET a cumparat 75% dintr-un mare furnizor local de servicii Internet, SpectrumNet, promitand ca va investi pana la sfarsitul anului 2002 cinci milioane de dolari.

Compania locala de consultanta in sectorul Internetului Arexus a fost cumparata in luna septembrie de cea mai mare firma europeana care activeaza in acelasi domeniu, Framfab cu sediul in Suedia.

Investitorii straini negociaza in prezent achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al celui mai important furnizor de Internet din Bulgaria, ProLink.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO