Companii

Kober estimeaza o crestere de 25% a vanzarilor de lacuri si vopsele

Kober estimeaza o crestere de 25% a vanzarilor de lacuri si vopsele

Kober va investi anul acesta 12 - 15 milioane de euro intr-o noua capacitate de productie.

19.01.2007, 14:35 67

Producatorul de lacuri si vopsele Kober din Piatra-Neamt, unul dintre primii doi jucatori de pe piata de profil, estimeaza pentru acest an o crestere de 25% a cifrei de afaceri fata de anul trecut, pana la circa 48 mil. euro.
Majorarea cifrei de afaceri va fi influentata de intensificarea investitiilor private de pe piata constructiilor. "Cresterea lucrarilor de constructii civile, mai ales din segmentul privat, a determinat o majorare de 34% a vanzarilor de lacuri si vopsele anul trecut, iar anul acesta preconizam o crestere a cifrei de afaceri de circa 25%. Cele mai ridicate cresteri au fost inregistrate la tencuieli decorative, vopsele lavabile si lacuri pentru lemn", a declarat Stefan Barna, directorul de strategie al Kober.
Compania a realizat anul trecut o cifra de afaceri de circa 38 mil. euro, in crestere cu 34% fata de anul precedent. In plus, Kober a achizitionat anul trecut cu circa 580.000 de euro sectia Melana 5 de pe platforma chimica Savinesti, amplasata langa Piatra-Neamt, unde va dezvolta o noua capacitate de productie.
"Lucrarile pentru noile capacitati de productie sunt incepute inca de anul trecut si apreciem ca vom investi in acest an 12 - 15 milioane de euro in finalizarea acestei investitii", spune Barna. Investitia va fi finantata din fonduri proprii si imprumuturi bancare. La Savinesti, Kober intentioneaza sa dezvolte cea mai mare capacitate de productie din industria de lacuri si vopsele din Romania, cu o productie anuala de peste 120.000 de tone pe an.
Fabrica de pe platforma Savinesti are o suprafata de 16.000 de metri patrati, Kober urmand sa dezvolte o activitate de productie de rasini, produse decorative (grunduri, vopsele si emailuri), precum si vopsele pulberi.
Kober dispune in prezent de o unitate de cercetare si productie specializata in lacuri si vopsele in Turturesti (langa Piatra-Neamt), o capacitate de productie de centrale termice in Vaduri (in apropiere de Piatra Neamt) si o unitate de productie de componente electronice in Iasi.
"Vanzarile de centrale termice marca Motan au crescut cu circa 40% in 2006 fata de 2005. Aceasta afacere are o pondere de circa 10% in businessul Kober", precizeaza Barna.
Piata de lacuri si vopsele a ajuns anul trecut la vanzari de circa 170-180 mil. euro, in crestere cu circa 15% fata de anul 2005.
Piata romaneasca a vopselelor este dominata de patru mari producatori: Kober, afacere pornita de la zero de Aurel Kober, Policolor, detinut de trei fonduri de investitii, D?fa Romania, companie achizitionata in 2005 de fondul de investitii Advent, si Fabryo Corporation, afacere infiintata de Daniel Guzu, in care fondul de investitii Oresa Ventures detine 49% din actiuni.
La nivelul ultimelor date disponibile, cererea locala se ridica la 150.000 tone pe an. Ca structura, productia interna de lacuri si vopsele se apropie de cea existenta in Uniunea Europeana. Piata de lacuri si vopsele creste anual cu circa 10-15%, potentialul fiind dat de volumul scazut al consumului si al cererii mari de pe piata, datorita renovarii locuintelor vechi si a dinamicii sectorului rezidential. In urmatorii patru ani, jucatorii de pe piata estimeaza o crestere a competitivitatii, odata cu intensificarea investitiilor din partea investitorilor strategici si financiari care au intrat in afacerile cu lacurile si vopsele.
Piata de profil isi va continua cresterea si in urmatorii ani, in timp ce consumul de lacuri si vopsele ar trebui sa ajunga la circa 9 - 11 kilograme per capita, dublu fata de nivelul actual, pentru a acoperi necesarul de pe piata, potrivit jucatorilor de profil.
Produsele decorative la nivel european reprezinta 63% din productie, cele pentru lemn 6%, auto OEM (Original Equipment Manufactury - prima vopsea aplicata) - 5%, repectiv auto refinisare 2%, potrivit datelor prezentate de unii jucatori de pe piata.
In prezent pe piata locala produsele decorative detin o cota de circa 65% din totalul productiei de vopsele. Grupa produselor decorative include atat produse pe baza de apa, cat si cele pe baza de solventi. Firma Kober este o afacere aflata integral in proprietatea familiei Aurel Kober. Societatea a fost infiintata in anul 1991 de catre Aurel Kober. In companie lucreaza aproximativ 440 de angajati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO