Companii

Laboratoare de cercetare pe celule stem in Marea Britanie

25.09.2003, 00:00 27



Primele laboratoare pentru cercetare in domeniul celulelor stem din Marea Britanie sunt pregatite, la banca britanica de celule stem, insa vor trece cel putin cateva luni pana vor fi date in folosinta laboratoarele pentru scopuri terapeutice, relateaza The Scientist.



Directorul noii banci de celule stem, Glyn Stacey, a declarat, in cadrul Conferintei internationale a celulelor stem organizata de Medical Research Council ca primele propuneri de studii pe celulele stem sunt deja procesate.



Dar munca la laboratoarele pentru crearea de organe din celule stem inca nu s-a incheiat.



Cele trei laboratoare la standarde clinice europene urmeaza sa fie finalizate in luna octombrie si vor deveni operationale la inceputul anului 2004.



„Din afara lumea crede ca se poate crea un laborator de calitate in cateva luni, dar nu este chiar asa. Am facut niste eforturi fantastice sa-l ridicam in 12 luni", a subliniat Stacey pentru The Scientist.



Cererile de a depozita sau accesa celule stem vor fi procesate de un comitet al bancii, care ar putea chiar permite cercetatorilor sa faca apel in cazul in care decizia adoptata nu le convine.



Procesul depunerii si evaluarii cererilor va dura cateva luni, avand in vedere ca banca este de-abia la inceput.



Nu vor exista restrictii in ceea ce priveste tarile care pot folosi banca, desi vor fi impuse o serie de reguli care trebuie respectate. Indiferent de legislatia tarilor din care provind, cei care vor dori sa aiba acces la banca de celule stem vor fi nevoiti sa demonstreze ca au obtinut consimtamantul etic pentru orice celula donata si ca proiectul lor a fost acceptat, din punct de vedere etic.



„Trebuie sa avem grija cu tari precum Statele Unite", a afirmat Stacey. „Daca am oferi celule embrionice stem unui grup care foloseste fonduri guvernamentale am comite o infractiune. Dar, desigur, putem furniza orice vrem companiilor private din Statele Unite", a subliniat ea.



Ministrul britanic al Stiintelor, David Sainsbury, a declarat delegatilor la conferinta ca pozitia Regatului Unit asupra celulelor stem „permite potentiale progrese in stiinta medicala, dar numai in conditii riguroase de control".(A.B.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO